Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Návrat vlka obecného do Krušných hor připomíná i nová sběratelská mince

Návrat vlka obecného do české přírody a také Krušných hor připomíná i sběratelská mince, kterou pokřtili na Klínovci. Jde o minci ze série Nejkrásnější české hory, která představuje nejen česká pohoří, ale i charakteristické nebo vzácné a ohrožené živočišné druhy z těchto lokalit. Část výtěžku z prodeje nové sběratelské mince chce společnost Golden Gate, která minci vydala, věnovat organizaci Hnutí Duha, jež se věnuje projektům návratu šelem do české přírody a snaží se přispět k osvětě a k mapování soužití lidí a vlků.

První volně žijící vlky v Krušných horách zaznamenali v roce 2017. Od té doby se Vlčí hlídky Hnutí Duha snaží získat informace o rozmnožování vlčích smeček v teritoriu Krušných hor.

Odhady z poslední doby uvádějí, že v Krušných horách žijí zřejmě dvě smečky a jeden vlčí pár. Informace o množství a výskytu vlků získávají vlčí hlídky hlavně z fotopastí a z lokálních pozorování. Kromě Krušných hor je výskyt vlků potvrzený i v dalších českých pohořích, v Beskydech, Orlických horách, na Šumavě v Českém lese a dalších místech.

„Ta nejnovější z naší série autorské ražby spojuje motiv nejvyšší hory Krušných hor Klínovce a vlka obecného, který se vrací do české přírody,“ řekl generální ředitel Golden Gate Libor Brůna. V minulosti společnost na mincích představila Sněžku a orla skalního, Plechý a rysa ostrovida, Lysou horu a medvěda hnědého a naposledy pak Bukovec a tetřívka obecného. Tak jako v případě vlka putovala část ze zisku z prodaných mincí na podporu těchto zvířat, příjemci se staly Záchranná stanice Bartošovice, Hnutí Duha a Nadace Ivana Dejmala.

Stříbrné mince o hmotnosti jedné trojské unce (31,1 g) a ryzosti 999/1000 razí australská mincovna The Coin Company podle grafického návrhu přední světové designérky a ilustrátorky Elise Martinsonové. Protože Česká národní banka neposkytuje licence na ražbu korporátních mincí, vyžívá společnost Golden Gate ražby na ostrově Niue, což je nezávislý stát přičleněný k Novému Zélandu. Proto je na zadní straně i hlava nedávno zesnulé britské královny Alžběty II. Mince je tak legálním platidlem tichomořského ostrova, její nominální hodnota jsou dva novozélandské dolary.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hobby, příroda, numismatika, Klínovec, mince, Krušné hory, Hnutí DUHA, Golden Gate, Alžběta II., Ivan Dejmal, Česká národní banka, Nový Zéland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat vlka obecného do Krušných hor připomíná i nová sběratelská mince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.