Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Úpravu povinností nezaměstnaných vůči úřadům práce vláda zřejmě odmítne

Návrh poslanců opozičního hnutí ANO na úpravu povinností nezaměstnaných lidí vedených na úřadech práce s cílem omezit zneužívání podpor vláda Petra Fialy (ODS) zřejmě odmítne. Novela by podle podkladů pro středeční schůzi kabinetu přinesla bezdůvodné zpřísnění podmínek pro uchazeče o zaměstnání. Zákonodárcům by vláda měla poslat k předloze záporné stanovisko.

Novela předpokládá, že sjednání dohody o práci mimo pracovní poměr by nezaměstnaní museli úřadu práce oznamovat už před nástupem do této práce. Porušení oznamovacích povinností rozhodných pro zařazení nebo vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání by nově bylo přestupkem, za který by hrozila až dvacetitisícová pokuta.

Uchazečům o zaměstnání by tak podle vládních legislativců hrozil dvojí trest. „Podle názoru vlády jsou důsledky porušení zákonných povinností pro uchazeče o zaměstnání již v současné době plně postačující vzhledem k tomu, že i jeho pouhé vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání je dostatečně odrazující od případného neplnění oznamovací povinnosti,“ stojí v předběžném stanovisku kabinetu, které po schválení dostanou zákonodárci.

Nyní mohou evidovaní nezaměstnaní ohlašovat všechny rozhodné změny do osmi dnů. V případě dohod o práci mimo pracovní poměr to podle předkladatelů novely umožňuje práci načerno. Stávají se případy, kdy uchazeči o zaměstnání při kontrolách u zaměstnavatelů překládají dohodu bez data s argumentem, že byla uzavřena právě toho dne, napsali v důvodové zprávě. Předloha by měla podle předkladatelů omezit zneužívání podpor v nezaměstnanosti a tím přinést úspory státnímu rozpočtu.

Vládní legislativci ale argumentují tím, že v minulosti museli uchazeči o práci oznamovat nástup do zaměstnání předem, a tato povinnost byla zrušena kvůli problémům v praxi. Vyskytovaly se totiž případy, kdy tito lidé pracovat nezačali z důvodů na straně zaměstnavatele, a úřady práce je musely zařadit do evidence znovu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky úřad, vláda, zákon, Česko, ČR, legislativa, povolání, Úřad práce České republiky, ODS, ANO 2011, vláda Petra Fialy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravu povinností nezaměstnaných vůči úřadům práce vláda zřejmě odmítne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.