Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Karlových Varech se osvědčil projekt senzorů pro efektivnější svoz odpadu

V Karlových Varech se osvědčil projekt senzorů pro efektivnější svoz odpadu. Podle získaných údajů může město efektivněji plánovat trasy svozu. Informace o naplněnosti nádob nebo o termínu vývozu jsou k dispozici také na webu města. Jedná se o pilotní projekt společnosti Vodafone v chytrém odpadovém hospodářství. Město se nyní bude rozhodovat, zda bude v projektu pokračovat i v příštím roce. Využilo by i případné dotace.

Senzory jsou během bezplatného zkušebního projektu od začátku ledna rozmístěny po městě v 50 nádobách. Celkem má krajské město asi 600 kontejnerů na separovaný odpad. Vybíraly se ty lokality, kde jsou nádoby často plné nebo kde se tvoří černé skládky. Informace o kontejnerech dosud zhlédly asi čtyři stovky občanů. Čidla umí detekovat také případný požár nebo poškození nádoby. Údaje se pravidelně aktualizují.

„Za město Karlovy Vary můžu říct, že se nám ta služba líbí a chtěli bychom v ní i nadále pokračovat. Záleží na finančních prostředcích, které to bude stát a zároveň, jestli bude možné, čerpat dotační titul. Pro město to má tu přidanou hodnotu, že chceme minimalizovat vznik černých skládek a případné vícenáklady spojené s vývozem nádob, které nebudou plné," řekl novinářům radní Martin Dušek (ANO).

Karlovy Vary společně s Táborem jsou podle Václava Kubíka ze společnosti Vodafone prvními účastníky pilotního programu v tomto rozsahu. V krajském městě projekt potrvá do konce roku. Poté se budou sesbíraná data vyhodnocovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, odpady, Karlovy Vary, projekt, odpad, Vodafone, Martin Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech se osvědčil projekt senzorů pro efektivnější svoz odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.