Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Saunové centrum u hotelu Thermal se dokončuje, otevře snad do festivalu

Rekonstrukce zázemí venkovního bazénu u karlovarského hotelu Thermal se blíží k závěru. Saunové centrum by hotel chtěl dokončit a předat nájemci, společnosti Saunia, do začátku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který začne 1. července. Novinářům to řekl generální ředitel hotelu Vladimír Novák. Dokončí se tím hlavní část rozsáhlé rekonstrukce hotelu ze 70. let, který je v majetku státu. Další části rekonstrukce by se už měly hostů a návštěvníků dotknout jen ve velmi omezené míře, uvedl Novák.

Když se vloni v srpnu slavnostně otevíral za přítomnosti tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) opravený a přestavěný venkovní bazén hotelu Thermal, očekávalo se, že i saunové centrum se dokončí do podzimu. Jenže kvůli řadě problémů se nakonec stavba výrazně prodloužila. V lednu pak byl uzavřen i samotný bazén. A teprve nyní se stavba saunového centra s restaurací i občerstveními blíží do finále. Podle Nováka byly na vině problémy částečně zaviněné i nezaviněné dodavatelem.

Šest saun a velká ceremoniální sauna, kam se vejde až 50 lidí a která je připravena na zážitkové saunové ceremonie, se dokončují. Chybí už jen detaily a úklid. Nad patry se saunami už funguje, zatím ve zkušebním provozu, restaurace. Na sociálních sítích se ale už objevily výhrady k vybavení interiéru. "Nábytek, hlavně židle původního vzhledu, se stále repasují. Budou hotové během několika měsíců. Podobně i světla. Chtěli jsme ale restauraci otevřít spolu se saunovým centrem," řekl Novák s tím, že repasovaný nábytek nynější dočasné vybavení nahradí.

Podobně jako při rekonstrukci samotného hotelu se Thermal snaží i u zázemí bazénu dodržet co nejvíce prvků podle původního návrhu manželů Machoninových. Někdy to ale už není možné, protože původní prvky nelze opravit nebo je třeba dodržet bezpečnostní předpisy. V saunovém centru se tak například musel postavit nový výtah.

Dodělávají se i poslední detaily okolí samotného bazénu. Ikonický venkovní bazén s výhledem na historické centrum města má část s běžnou bazénovou vodou o teplotě 30 stupňů Celsia a oddělenou část s léčivou vřídelní vodou. I velký bazén má odpočinkovou část a čtyři plavecké dráhy. Je třeba ještě dosadit zeleň na svahu nad bazénem a dodělat kulatý bazének nad odpočinkovým trávníkem u bazénu.

Podle Nováka se dokončením saunového centra opět zvýší atraktivita hotelu, jeho hosté budou mít tříhodinový vstup do bazénu v ceně ubytování. "Budou tak moci jen v žabkách přejít z pokoje až k bazénu," podotkl Novák.

I hotel Thermal postihl v době koronavirové pandemie výpadek hostů. Nyní se postupně vracejí. "Super jsou Češi, kteří zůstávají, postupně se zvyšuje i poptávka z Německa. Významný je pro nás i Blízký východ, protože tito hosté si rezervují delší pobyty. Problémem stále je, že se pokoje rezervují s krátkým předstihem nebo na poslední chvíli. Maximálně tak na dva měsíce dopředu. Ale i tak máme o víkendech už obsazenost okolo 50 až 60 procent," popsal současnou situaci Novák.

A zatímco stavební stroje z okolí Thermalu postupně mizí, vystřídala je auta filmového festivalu, jehož organizátoři už začali připravovat letošní ročník. Thermal bude znovu jeho centrem.

Na dlouho odkládané celkové rekonstrukci hotelu Thermal včetně bazénu bylo dosud proinvestováno 680 až 700 milionů korun, řekl Novák. Naprostá většina nákladů nešla do modernizace interiérů, ale do celkové rekonstrukce vytápění a zateplení hotelu. Díky tomu by hotel mohl ušetřit až polovinu nákladů za teplo. Nižší spotřebu ale nyní podle Nováka dotahuje zvýšení ceny energií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Saunia

Štítky ČR, stavby, správa, hotely, Thermal - F, Vladimír Novák, bazén, hotel, Hotel Thermal, rekonstrukce, Saunia, s.r.o., Karlovy Vary, Alena Schillerová, ANO 2011, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Saunové centrum u hotelu Thermal se dokončuje, otevře snad do festivalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.