Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rusko nahradili jiní. Karlovarská porcelánka prodává zboží do Egypta i Brazílie

Skupina Thun skončila v loňském roce se ziskem před zdaněním 21,5 milionu korun. Porcelánka Thun 1794 a její obchodní firma Thun Trade dosáhly v roce 2021 tržeb ve výši 622 milionů korun. V roce 2020, tedy v prvním roce, kdy do světové ekonomiky zasáhla pandemie koronaviru, se firmě podařilo udržet zisk ve výši 1,4 milionu korun. I pro letošní rok očekává generální ředitel Thun 1794 Vlastimil Argmann dobré hospodaření. Výhled na příští rok pak bude záviset hlavně na cenách plynu.

Pro letošní rok je výhled optimistický. Máme fixované ceny energií, máme dost zakázek, takže se do konce roku dívám celkem optimisticky. Ale co bude po Novém roce, to si musíme všichni držet palce,“ uvedl Argmann.

Život je tak pestrý, že se objevili zákazníci z Brazílie, zákazníci z Egypta obnovili činnost. Takže nemáme problém nahradit ruský trh něčím jiným. Samozřejmě Rusko je trh, který bere klasický porcelán, velké soupravy, zdobené. Pro nás bylo Rusko trh, který jsme měli rádi, takže doufám, že se jednou zase vrátí do rodiny odběratelů,“ věří Argmann.

Nejvíce zboží z porcelánky Thun 1794 skončilo na domácím trhu, zhruba 59 procent. Dalších 15 procent výrobků šlo do zemí Evropské unie a asi 15 procent do Ruska. Zbytek odebrali zákazníci z dalších zemí. Na růstu tržeb se vloni významnou mírou podílela zakázka pro obchodní řetězec Lidl. Kromě samotných tržeb byla zakázka pro Lidl, který nabízel výrobky Thun 1794 v rámci svých benefitových akcí, i silnou propagací značky na českém trhu.

Skupina Thun zaměstnávala vloni průměrně 582 zaměstnanců, z toho 573 pracovalo přímo v porcelánce Thun 1794. Vloni firma investovala zhruba 24,8 milionu korun, z čehož nejvyšší byla investice do nové glazovací linky.

Přes optimistický výhled na letošní rok není podle Argmanna možné neregistrovat kromě rostoucích cen energií i růst cen dalších vstupních položek. Rozhodující ale bude právě cena plynu. Na něm je porcelánka závislá a náklady na energie tvoří asi 15 procent nákladů. Pokud by ceny vzrostly, znamenalo to by to velké problémy na světovém trhu. Například země jako Polsko nebo Maďarsko, které zastropovaly ceny energií, by tak byly na trhu v krátkodobém horizontu ve výhodě. Pokud by se zastavily dodávky plynu, musela by zastavit výrobu i porcelánka.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Thun 1794

Štítky sklo, porcelán, firmy, Thun 1794, Rusko, Brazílie, Egypt, pandemie covidu-19, energie, Lidl, Evropská unie, Polsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusko nahradili jiní. Karlovarská porcelánka prodává zboží do Egypta i Brazílie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.