Českým mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal Vítězslav Cirok z Karlových Varů. Nominační kolo 24. ročníku světové soutěže Mattoni Grand Drink se konalo v karlovarském hotelu Pupp a o přízeň poroty usilovalo deset soutěžících z celého Česka. Světové finále se uskuteční znovu v Karlových Varech v červenci v době konání Mezinárodního filmového festivalu.
Českým mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal Vítězslav Cirok z Karlových Varů. Nominační kolo 24. ročníku světové soutěže Mattoni Grand Drink se konalo v karlovarském hotelu Pupp a o přízeň poroty usilovalo deset soutěžících z celého Česka. Světové finále se uskuteční znovu v Karlových Varech v červenci v době konání Mezinárodního filmového festivalu.
"Naposledy jsem soutěžil asi před pěti lety a Mattoni Grand Drinku už jsem se zúčastnil několikrát, ale do finále jsem se nedostal. A letos mi téma opravdu sedlo. Posledních pár let se totiž zajímám o udržitelnost, ekologii a zdravý životní styl. Můj soutěžní drink je v zásadě jednoduchý, takže ho lze namíchat i na různých festivalech pro větší množství lidí. V překladu se jmenuje Štěstí a je inspirovaný zdravým životním stylem, který spojuje zdravé tělo, mysl a ducha,“ popsal Vítězslav Cirok svůj koktejl pojmenovaný Happiness.
Hostitelem letošní české nominační soutěže byl Becher's Bar hotelu Pupp, a to ne náhodou. Šéfbarmanem zdejšího baru je Jan Šebek, který je jedním z vítězů české soutěže a soutěžil i ve světovém finále. Míchání nealkoholických drinků není podle Šebka v barmanské praxi nic výjimečného. "U nás je to i asi 20 procent drinků, které tady mícháme. Máme v nabídce tři nealkoholické drinky a 12 klasických alkoholových," řekl Jan Šebek. Hotel Pupp hrál letos v soutěži významnou roli. Vítěz nominačního kola zde pracuje jako Bar & Beverage Manager.
Uspět v soutěži barmanů na Mattoni Grand Drink není jednoduché. Barmani musí splnit řadu podmínek. Drinky pro tři hosty musí namíchat během pouhých šesti minut, což je o minutu méně, než byl limit v minulých ročnících. Recepty musí také splňovat pravidla soutěže, výsledný drink pak musí zaujmout chuťově, vzhledem, ale i tím, že bude snadno proveditelný. A navíc, míchání nápojů se provádí nejen pod dohledem, ale i při otázkách poroty. Barman tak musí umět zároveň míchat i konverzovat, ale nesmí se u toho zapovídat a přetáhnout stanovený čas.
Podle ředitele soutěže Miroslava Černíka se za dobu trvání mezinárodní soutěže, které se účastní barmani z 64 zemí světa, členských států Mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders Association), "koktejly v čase vyvíjí směrem k zdravému životnímu stylu". To znamená méně cukrů, méně sladkých sirupů, omezení kalorických hodnot. "Ale i tak musí být atraktivní. Když barman udělá koktejl, tak musí vyvolávat dojem, že hosty zaujme a hned si chtějí objednat," popsal Černík.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.