Počasí dnes1 °C, zítra3 °C
Sobota 23. listopadu 2024  |  Svátek má Klement
Bez reklam

Mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal letos Vítězslav Cirok z Karlových Varů

Českým mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal Vítězslav Cirok z Karlových Varů. Nominační kolo 24. ročníku světové soutěže Mattoni Grand Drink se konalo v karlovarském hotelu Pupp a o přízeň poroty usilovalo deset soutěžících z celého Česka. Světové finále se uskuteční znovu v Karlových Varech v červenci v době konání Mezinárodního filmového festivalu.

Českým mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal Vítězslav Cirok z Karlových Varů. Nominační kolo 24. ročníku světové soutěže Mattoni Grand Drink se konalo v karlovarském hotelu Pupp a o přízeň poroty usilovalo deset soutěžících z celého Česka. Světové finále se uskuteční znovu v Karlových Varech v červenci v době konání Mezinárodního filmového festivalu.

"Naposledy jsem soutěžil asi před pěti lety a Mattoni Grand Drinku už jsem se zúčastnil několikrát, ale do finále jsem se nedostal. A letos mi téma opravdu sedlo. Posledních pár let se totiž zajímám o udržitelnost, ekologii a zdravý životní styl. Můj soutěžní drink je v zásadě jednoduchý, takže ho lze namíchat i na různých festivalech pro větší množství lidí. V překladu se jmenuje Štěstí a je inspirovaný zdravým životním stylem, který spojuje zdravé tělo, mysl a ducha,“ popsal Vítězslav Cirok svůj koktejl pojmenovaný Happiness.

Hostitelem letošní české nominační soutěže byl Becher's Bar hotelu Pupp, a to ne náhodou. Šéfbarmanem zdejšího baru je Jan Šebek, který je jedním z vítězů české soutěže a soutěžil i ve světovém finále. Míchání nealkoholických drinků není podle Šebka v barmanské praxi nic výjimečného. "U nás je to i asi 20 procent drinků, které tady mícháme. Máme v nabídce tři nealkoholické drinky a 12 klasických alkoholových," řekl Jan Šebek. Hotel Pupp hrál letos v soutěži významnou roli. Vítěz nominačního kola zde pracuje jako Bar & Beverage Manager.

Uspět v soutěži barmanů na Mattoni Grand Drink není jednoduché. Barmani musí splnit řadu podmínek. Drinky pro tři hosty musí namíchat během pouhých šesti minut, což je o minutu méně, než byl limit v minulých ročnících. Recepty musí také splňovat pravidla soutěže, výsledný drink pak musí zaujmout chuťově, vzhledem, ale i tím, že bude snadno proveditelný. A navíc, míchání nápojů se provádí nejen pod dohledem, ale i při otázkách poroty. Barman tak musí umět zároveň míchat i konverzovat, ale nesmí se u toho zapovídat a přetáhnout stanovený čas.

Podle ředitele soutěže Miroslava Černíka se za dobu trvání mezinárodní soutěže, které se účastní barmani z 64 zemí světa, členských států Mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders Association), "koktejly v čase vyvíjí směrem k zdravému životnímu stylu". To znamená méně cukrů, méně sladkých sirupů, omezení kalorických hodnot. "Ale i tak musí být atraktivní. Když barman udělá koktejl, tak musí vyvolávat dojem, že hosty zaujme a hned si chtějí objednat," popsal Černík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soutěž barmanů, nealkoholické nápoje, míchání drinků, Mattoni Grand Drink, hotel Pupp, Karlovy Vary, nealkoholický nápoj, soutěž, Grandhotel Pupp, Mattoni, finále, Česko, Jan Šebek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal letos Vítězslav Cirok z Karlových Varů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.