Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lázeňské lesy i městské sociální služby Varů skončily v zisku

Lázeňské lesy i městské sociální služby v Karlových Varech loni hospodařily se ziskem. U obou organizací se podařilo najít úspory a zlepšit hospodaření. Lázeňské lesy přitom zároveň splácí půjčku, kterou město firmě poskytlo v době největšího propadu cen dřeva kvůli kůrovcové kalamitě, uvedl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO).

"Hospodaření Lázeňských lesů skončilo v mírném kladném výsledku, 220 tisíc korun. Je ale nutné podotknout, že ten výsledek by byl daleko lepší, pokud by lesy nesplácely návratnou půjčku, která jim byla poskytnuta v minulých dvou letech na sanaci výpadku tržeb v souvislosti s poklesem cen kalamitního dříví. Ten výsledek dokazuje, že dobrým hospodařením se správným ředitelem a s podporou zřizovatele se dá i u městské organizace dělat kladný hospodářský výsledek," uvedl Trtek. V roce 2020 byla městská organizace ve ztrátě zhruba 2,5 milionu korun.

Lázeňské lesy Karlovy Vary kromě hlavní hospodářské činnosti, kterou je pěstování a péče o lázeňské lesy, provozují i další, vedlejší činnosti, které spadají spíše do oblasti zábavy, výchovy a podobně. Nejrůznější akce pro veřejnost, které Lázeňské lesy pořádají zejména u svého sídla na sv. Linhartu, nejsou dotované městem. Dokážou ale pokrýt náklady i být mírně ziskové.

Podobně i u Městského zařízení sociálních služeb, které loni hospodařilo se ziskem 3,5 milionu korun, nastaly podle vedení města výrazné změny, které zefektivnily hospodaření. Například dříve pečovatelky, kterých je okolo 40, jezdily na návštěvy klientů autobusem. Městskému zařízení se ale podařilo získat dotace na nákup automobilů, díky tomu mohou pečovatelky obsloužit podstatně více klientů. Stejně tak u stravovacího provozu Zlatá kotva se zvýšil počet strávníků o 50 procent.

Podle Trtka se městskému sociálnímu zařízení daří získávat dotace, což je jedním z důvodů, proč hospodaří lépe a nevyčerpá zcela ani příspěvek města. Z loňského zisku 3,5 milionu korun se přesune 2,5 milionu do fondu rezerv organizace a milion se rozdělí na odměny pro zaměstnance, kteří se už dva roky potýkají s opatřeními kvůli koronavirové pandemii.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky ČR, správa, hospodářství, lesy, sociální, Karlovy Vary, les, sociální služby, ANO 2011, Lázeňské lesy Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňské lesy i městské sociální služby Varů skončily v zisku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.