Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Karlovy Vary od září zvýší poplatek za pobyt na 50 korun z původních 35 Kč

Ze současných 35 korun za osobu a noc zvýší Karlovy Vary poplatek za pobyt na 50 korun. Na postupném navyšování poplatku se dohodlo vedení města s provozovateli hotelů už v loňském roce, kdy se sazba zvedla na 35 korun. Poplatek bude stejný u krátkodobých i delších lázeňských pobytů.

„My jsme zvyšovali poplatek už před rokem, kdy se zvednul z 21 korun na 35 korun. Informaci jsme předávali na Asociaci hotelů a restaurací už v minulém roce, tak myslím, že s tím hoteliéři nebudou mít problémy a budou mít dostatek času na to, aby to zapracovali do svých nabídkových balíčků," uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Podle primátorky největšího lázeňského města v Česku slouží poplatek především k tomu, aby město udržovalo lázeňské prostředí, tedy parky, kolonády a podobně. Přitom náklady na údržbu každoročně rostou, a to přesto, že v posledních dvou letech byl výběr poplatků výrazně nižší než v předchozích letech. Například ještě v roce 2020 očekávalo město příjmy z poplatku 28 milionů korun. Kvůli covidové pandemii ale výrazně klesl počet klientů místních hotelů, a tak se příjmy propadly až o polovinu.

V roce 2019 se vybralo na poplatku za pobyt v Karlových Varech zhruba 31 milionů. V roce 2020, tedy v prvním roce poznamenaném covidem, činil výnos 17,6 milionu, v roce 2021, kdy pokračovala koronavirová pandemie, se vybralo 21 milionů. Do výnosu se promítla nejen návštěvnost města, ale také vyšší sazba poplatku. Hrubým odhadem s přihlédnutím k propadu návštěvnosti a zároveň nárůstu sazby poplatku by výnos v letošním roce mohl být zhruba na úrovni roku 2019.

Do lázeňské infrastruktury dává město až několikrát více prostředků. Podle primátorky to bylo za poslední dva roky asi 70 milionů korun a i na letošní rok město přidalo 12 milionů korun městskému infocentru na propagaci města.

I pro letošní rok se podle Pfeffer Ferklové nedá očekávat návrat klientů v takové míře, na jaké byly Karlovy Vary zvyklé před koronavirovou krizí a hlavně před válkou Ruska na Ukrajině. Město se tak chce přednostně orientovat na klienty z blízkých zemí Německa, Rakouska a také na české klienty, kteří v posledních dvou letech udrželi západočeské lázně nad vodou. U dlouhodobých pobytů by mohli pomoci hosté z arabských zemí, kteří do lázní jezdí zejména v letních měsících, kdy je v Arábii nejtepleji.

Zvýšit ubytovací poplatek až na 50 korun umožnila novela zákona z roku 2019. Zvýšit poplatek na maximálních 50 Kč se už rozhodla i jiná česká města včetně Prahy, Českého Krumlova, Františkových Lázní či Lipna nad Vltavou

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Karlovy Vary

Štítky poplatek za pobyt, město Karlovy Vary, zvýšení poplatku, lázeňský pobyt, poplatek, Karlovy Vary, hotel, Andrea Pfeffer Ferklová, lázně, ANO 2011, Česko, koronavirová krize, Rusko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary od září zvýší poplatek za pobyt na 50 korun z původních 35 Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.