Počasí dnes16 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Karlovarský kraj hledá nové místo pro asistenční centrum, uprchlíků přichází míň

Karlovarský kraj hledá nové místo pro provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Dosud sídlí v centrální hale v karlovarské KV Areně, prostory ale již začínají být nadbytečné vzhledem k počtu příchozích ukrajinských uprchlíků, kterých ubývá. Navíc chce kraj uvolnit halu pro plánované sportovní i kulturní akce.

„Závisí to na aktuálním vývoji situace, pokud by se situace zklidnila a příliv uprchlíků se mírnil, tak bychom rádi v průběhu dubna rozhodli o přesunu z té hlavní haly do jiné lokace," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Vedení kraje možná místa teprve vybírá. V úvahu podle hejtmana připadají tři, zatím ale neuvedl která. Dříve zástupci kraje zvažovali umístění centra na karlovarské letiště. Podle Kulhánka ale nevyhovuje kapacitně ani dostupností.

„Zároveň jsme ale obezřetní, že kdyby situace eskalovala, tak se můžeme dočkat skokového nárůstu. Spoléháme se také na humanitární koridory Evropské unie, které by měly směřovat dále na západ do dalších zemích," uvedl hejtman.

V poslední době přichází do uprchlického centra zhruba 100 uprchlíků za den. Například v polovině března jich bylo denně až tisíc. Dosud odbavilo centrum přes 10 700 lidí, v převážné většině jde o ženy s dětmi. Pracovníci centra zajistili uprchlíkům přes 2500 míst k ubytování. Kapacity v regionu se ale rychle plní, podle hejtmana zbývají desítky volných míst. Zároveň kraj začne hledat ubytovaní pro ty uprchlíky, kterým jejich dočasné bydlení brzy skončí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Karlovarský, uprchlík, Karlovarský kraj, KV Arena, Petr Kulhánek, Evropská unie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj hledá nové místo pro asistenční centrum, uprchlíků přichází míň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.