Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí? Vláda chce zamezit šíření omikronu

Kvůli stoupajícímu počtu nakažených covidem-19 nařídila vláda od pondělí 17. ledna nová opatření, která mají udržet situaci pod kontrolou. Jejich přehled vám přináší Drbna v tomto článku.

Testování ve firmách

Od pondělí se musí všichni zaměstnanci, živnostníci a jednatelé firem dvakrát týdně v práci testovat. Nařízen je minimálně třídenní interval mezi testy. Testování se bude týkat i těch pracovníků, kteří mají tři dávky očkování či prodělali covid-19. Firmy mohou své zaměstnance testovat pomocí antigenních samotestů, na které jim budou až šedesáti korunami na kus přispívat zdravotní pojišťovny.

Pozitivní samotesty zaměstnanců budou firmy hlásit skrze samotestovani.uzis.cz. Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) tam mohou rovnou požádat pro zaměstnance i o neschopenku. Přihlášení na web bude probíhat přes datovou schránku.

Na webu bude po přihlášení dostupný formulář, kam firma zadá údaje o pozitivně testovaných zaměstnancích a může u každého také zvolit, jestli pro něj žádá neschopenku. Automaticky se podle Pavlovice tuto informaci dozví ministerstvo práce, respektive Česká správa sociálního zabezpečení, která neschopenky eviduje. Peníze v prvních dnech pracovní neschopnosti zaměstnanci platí zaměstnavatel, může pak podle náměstka čerpat antivirus nebo takzvanou izolačku. Lidé, kteří neschopenku mít nebudou, mohou dál pracovat v karanténě z domova. Deníku Právo Pavlovic řekl, že povinnost nahlásit výsledky testování je do dvou dní od testu. Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva.

Po pozitivním antigenním samotestu začne platit karanténa na pět dní. „Pokud se v té době u zaměstnance vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale kontaktuje svého praktického lékaře,“ vysvětlil. Ten ho případně pošle na PCR test. Při pozitivním nastupuje do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit. Měsíčně jich bude možné absolvovat až pět. Zdarma budou jen pro očkované nebo ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce.

Pracovní karanténa

Pracovní karanténa se podle ministra zdravotnictví bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Lidé zařazení do pracovní karantény budou moci chodit do práce i v případě, že budou mít pozitivní antigenní samotest na koronavirus.

Systém pracovní karantény budou zdravotní nebo sociální zařízení moci využít jen pro zaměstnance, kteří jsou pro jejich fungování nezbytně nutní, a to až ve chvíli, kdy by mohla být ohrožena péče. Povolení a podmínky budou muset udělit hygienici.

Pokud hygienici umožní určitému pracovníkovi přes pozitivní test, aby odešel do práce, musí být podle Válka nulové riziko, že kohokoliv dalšího nakazí. Nesmí mít příznaky ani jiné potíže.

Více testů zadarmo

Ze zdravotního pojištění bude od 17. ledna hrazeno pět PCR testů na koronavirus za kalendářní měsíc lidem, kteří mají dokončenou vakcinaci. Dosud měli nárok jen na dva testy měsíčně, rozočkovaní a lidé s kontraindikacemi na pět testů. Neočkovaní lidé nad 18 let nemají testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Za PCR test tak zaplatí zhruba 800 korun.

Méně testování ve školách

Školy budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance na covid-19 jen jednou týdně. Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy. Stejná pravidla mají platit i pro lyžařské kurzy. V prvních dvou týdnech po vánočních prázdninách se studenti, žáci a zaměstnanci škol testovali dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Vzhledem k sílící vlně epidemie covidu-19 ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhne na zasedání vlády ve středu příští týden navýšit počet dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie covidu.

Za dobu ředitelského volna či prázdnin nedostávají rodiče školáků do deseti let krizové ošetřovné, které se vyplácí po celou dobu nařízeného uzavření třídy či školy. Zaměstnancům v tomto čase připadá z nemocenského pojištění 80 procent základu výdělku a živnostníkům 400 korun za den. Navýšené ošetřovné kvůli epidemii se má poskytovat do konce února.

Dvakrát týdně, stejně jako většina zaměstnanců, se budou od příštího týdne testovat zaměstnanci mateřských, vyšších odborných škol či vysokých škol. Vzhledem ke zkouškovému období se povinnost testování nebude týkat vysokoškoláků, těm ministr Válek doporučil absolvovat antigenní test před zkouškou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová | Zdroj ČTK, vlada.cz, Deník N

Štítky vláda, koronavirus, opatření, COVID-19, karanténa, PCR Test, Pavlovice, Vlastimil Válek, Česká pirátská strana, pandemie covidu-19, Petr Gazdík, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí? Vláda chce zamezit šíření omikronu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.