Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ženy nyní mohou bez podmínek používat nepřechýlené příjmení. Je to tak správně, říká ministr Rakušan

Ženy nyní mohou bez jakéhokoliv zdůvodnění na matrice požádat o zápis do matriční knihy příjmení v nepřechýlené, takzvaně mužské podobě. Tato změna platí od Nového roku. Do konce roku 2021 bylo možno užívat nepřechýlené příjmení jen v několika jasně stanovených případech. Od 1. ledna 2022 není u práva zápisu v nepřechýlené podobě žádná podmínka. Stačí o zápis bez jakéhokoli zdůvodnění požádat.

„Ve 21. století není možné ženám nařizovat, v jaké podobě mají používat své příjmení. Mají právo si vybrat a je správně, že jim to zákon konečně umožňuje,“ říká k novele zákona o matrikách ministr vnitra Vít Rakušan.

Novela zákona o matrikách zrušila podmínky, které musela splnit žena, pokud do matriky chtěla zapsat své příjmení v nepřechýlené podobě. I při uzavření manželství či registrovaného partnerství tak bude na základě pouhé žádosti ženy možné v matriční knize uvést příjmení v mužském tvaru. „Dosud to šlo jen u cizinek a u českých občanek jiné než české národnosti z důvodu pobytu v cizině nebo proto, že jejich manželem či partnerkou v registrovaném partnerství je cizinec, respektive cizinka," vysvětluje Klára Dlubalová z tiskového odboru Ministerstva vnitra ČR. 

Při zápisu narození holčičky je možné uvést její příjmení v nepřechýleném tvaru na základě žádosti rodičů, pokud není jeden rodič znám, stačí stejně jako dosud souhlas jednoho rodiče. 

Příjmení žen a jeho změna v ČR

  • Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice (tedy přidáním přípony -ová).  Při zápisu uzavření manželství nebo vzniku registrovaného partnerství (dále jen "partnerství") lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství nebo vznik partnerství týká, uvést v matriční knize příjmení, které bude po uzavření manželství nebo vstupu do partnerství užívat, v mužském tvaru. 
  • Žádost o zápis příjmení ženy v mužském tvaru lze podat i zpětně, tj. v případech, kdy žena nebo dítě ženského pohlaví užívá dosud příjmení v souladu s pravidly české mluvnice. 
  • Žádost o užívání téhož příjmení ženy v mužském tvaru lze bezplatně podat pouze jednou. 
  • Užívá-li žena příjmení v mužském tvaru, může u kteréhokoli matričního úřadu požádat o užívání svého příjmení v souladu s pravidly české mluvnice

Kam se se žádostí obrátit?

  • Žádost lze podat na matriční úřad v místě uzavření manželství nebo vstupu do partnerství při zápisu uzavření manželství nebo vzniku partnerství; při zápisu narození na základě žádosti rodičů na matriční úřad v místě narození dítěte.
  • Na kterýkoli matriční úřad nebo zastupitelský úřad České republiky v případě, že příjmení ženy je již zapsáno v matriční knize v souladu s pravidly české mluvnice a na základě žádosti rodičů dítěte ženského pohlaví, jehož příjmení je zapsáno v matriční knize v souladu s pravidly české mluvnice.
  • Na kterýkoli matriční úřad nebo zastupitelský úřad České republiky v případě, že žena užívá své příjmení v mužském tvaru a nadále chce užívat své příjmení v souladu s pravidly české mluvnice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky žena, příjmení, ministerstvo, novela, zákon, matrika, Vít Rakušan, kniha, svatba, partnerství, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy nyní mohou bez podmínek používat nepřechýlené příjmení. Je to tak správně, říká ministr Rakušan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.