Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé v Jáchymově nechtějí stezku v oblacích u Klínovce

Voliči v Jáchymově odmítli v místní referendu záměr města prodat pozemky u hory Klínovec na stavbu stezky v oblacích. Referendum je platné a pro zastupitelstvo města i závazné. Zúčastnilo se ho 998 lidí z 1842 zapsaných voličů. Z 984 platných hlasů bylo 601 hlasů proti prodeji. Podle starosty města Bronislava Grulicha (TOP 09)se tak záměr investora zřejmě nebude moci realizovat.

Starosta Grulich už o výsledku referenda informoval investora. "Já jsem byl zastáncem tohoto projektu, protože jsem od toho očekával další příliv turistů nejen do Jáchymova, ale do celého regionu a tím i další peníze, které tento region potřebuje. Nejen ten jednorázový příjem z prodeje z pozemku a následného pronájmu jeden milion korun ročně, ale i příjmy z ubytovacích poplatků a podobně," řekl Grulich.

Projektu stezky v oblacích Skywalk poblíž vrcholu Klínovce předpokládal, že využití dnes nevyužívaných lesních pozemků i pro letní turistiku, která by zajistila celoroční provoz místním podnikatelům. Vzniknout tam měly v návaznosti až stovky pracovních míst, díky kterým si podnikatelé budou moci udržet zaměstnance ne pouze na zimní sezonu.

Podle opozičního zastupitele a iniciátora petice proti projektu Skywalk Michala Baláže jde o největší projekt soukromého investora v historii Jáchymova a rozhodnout o něm by měli místní občané. Opozice nesouhlasí zejména s cenou pozemků, která byla stanovena podle něj před dvěma lety, přičemž ceny nemovitostí nyní rychle rostou.

Podle starosty tak bude muset zřejmě investor, který je propojený s provozovateli největšího krušnohorského lyžařského areálu Klínovec, muset hledat jinou lokalitu.. Pozemky Jáchymova u Klínovce tak zůstanou nevyužité a pouze v dlouhodobém pronájmu lyžařskému areálu. Z investorem bylo město dohodnuté na prodeji pozemků za šest milionů korun a pronájem přístupové cesty za jeden milion ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jáchymov

Štítky ČR, referendum, stavby, Jáchymov, Klínovec, pozemek, investor, TOP 09, projekt, Michal Baláž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jáchymově nechtějí stezku v oblacích u Klínovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.