Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karlovarský kraj si vezme úvěr na předfinancování projektů

Karlovarský kraj si vezme úvěr na předfinancování investic, u kterých očekává dotace zejména z evropských fondů. Úvěrový rámec ve výši 2,5 miliardy schválili krajští zastupitelé. Výhrady ale měla opozice, která se obává přílišného zadlužení kraje. Podle vedení ale úvěr kraj nezatíží a umožní čerpat co nejvíce dotací, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

"Je to úvěrový rámec, tedy ne že bychom si vzali celou částku nyní a spláceli jí. Bude to čistě záviset na potřebách kraje. Můžeme úvěr čerpat bez jakýchkoli sankcí, můžeme splácet bez jakýchkoli sankcí. Je to v podstatě náš polštář k tomu, abychom peníze, které očekáváme, že přijdou do Karlovarského kraje v následujících sedmi letech, mohli vyčerpat bez zbytky a vždy měli na předfinancování akcí. S tím, že úvěr, který se začne splácet v roce 2026 bude splácen z dotací, které budou za realizované projekty," popsal Kulhánek.

Na rizika ale upozorňuje opozice. "Je to spousta peněz, ale pokud budou využity efektivně, jsme připraveni takový krok akceptovat. Zásadní ale je, aby byly předfinancovány jen opravdu kvalitní a smysluplné investiční projekty, aby se peníze nerozkutálely všemi směry. A tady se hodně bojíme. Až přijde rok 2026, kdy bude třeba dluh začít splácet, může mít nová krajská vláda a Karlovarský kraj opravdu velký problém," řekla opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Kraj chtěl původně vybrat v soutěži poskytovatele úvěru na celou výši 2,5 miliardy. To je ale pro banky příliš mnoho peněz. Ve druhém kole pak kraj umožnil bankám, aby si částku mezi sebou rozdělily. Výsledný úvěrový rámec tak poskytnou kraji tři banky, Komerční banka, ČSOB a UniCredit Bank. Pokud by kraj celou částku vyčerpal, s čímž ale nepočítá, platil by od roku 2026 splátky 22,9 milionu korun měsíčně po dobu deseti let. Celkově by tak na úrocích zaplatil 76 milionů korun.

Do Karlovarského kraje by měly přitéct peníze zejména z Fondu spravedlivé transformace, který má podpořit přechod regionů, které byly závislé na těžbě a zpracování uhlí, na jiná odvětví hospodářství. Další evropské peníze by mohly do kraje přijít z Modernizačního fondu nebo programu ReactEU.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, Karlovarský, úvěr, Karlovarský kraj, projekt, dotace, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Jana Mračková Vildumetzová, UniCredit, ANO 2011, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj si vezme úvěr na předfinancování projektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.