Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O nově otevřený Domov pro seniory Karlovy Vary za 130 milionů korun je velký zájem

O nově otevřený Domov pro seniory v Karlových Varech, který před nedávnem postavila soukromá společnost ProSeneo, je velký zájem. První klienty přijalo zařízení po 13 měsících výstavby začátkem září, aktuálně je tam 20 klientů a provozovatel pracuje na příjmu dalších 80 žadatelů. Zařízení za 130 milionů korun je určené pro seniory a osoby s Alzheimerovou chorobou starší 55 let.

Kapacita domova při plném obsazení dvoulůžkových pokojů je 184 klientů. „Pokud budou zájemci, kterých je už teď dostatek, tak můžou využít i jednolůžkové pokoje, kde bude odebráno jedno lůžko, v tom případě se budeme pohybovat na kapacitě 150 lůžek," řekl ředitel domova Pavel Kyzlink. Zařízení aktuálně eviduje 100 žádostí, podle Kyzlinka ale stále disponuje volnou kapacitou pro zájemce bez dlouhých čekacích lhůt.

Zaměstnanců by mělo v zařízení pracovat při plném provozu 80 až 100, v závislosti na počtu klientů. Aktuálně jich tam působí 50. Největší podíl tvoří sociální pracovníci a zdravotní sestry, které zajišťují o klienty nepřetržitou péči.

Součástí zařízení je jídelna i společenská místnost pro aktivizační činnosti v každém patře. Objekt má vlastní kuchyni, prádelnu a sušárnu. Každý pokoj má vlastní sociální zařízení. Zajímavostí je takzvaná reminiscenční nebo vzpomínková místnost, která bude vybavená nábytkem a drobnostmi ze 60. až 70. let minulého století, tedy z doby, kdy místní obyvatelé byli na vrcholu svých životních aktivit. V zařízení je také kadeřnictví, manikúra, pedikúra, rehabilitace nebo bistro.

Zařízení není zařazeno do sítě sociálních služeb, a tak nemůže čerpat na péči státní příspěvky. Kompletní náklady na pobyt zahrnující všechny dostupné služby jsou 23 tisíc korun za člověka na dvoulůžkovém pokoji.

Společnost ProSeneo provozuje podobné zařízení v Říčanech u Prahy. Zkušenosti z provozu z Říčan využije firma i v karlovarském domově seniorů. Například i místní kuchyni bude rozjíždět vedoucí kuchyně z Říčan, který má zkušenosti i z karlovarského hotelu Pupp.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domov seniorů KV

Štítky správa, sociální, stavby, senioři, Karlovy Vary, domov, Říčany, Grandhotel Pupp, Praha, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O nově otevřený Domov pro seniory Karlovy Vary za 130 milionů korun je velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.