Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dopravní podnik Karlovy Vary skončil kvůli pandemii koronaviru ve ztrátě

Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) skončil v loňském roce ve ztrátě 9,7 milionu korun. Důvodem byl hlavně hluboký propad příjmů, který byl způsoben pandemií koronaviru. Původně odhadované ztráty ale měly být ještě výrazně vyšší, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Trtek (ANO).

"Hospodaření DPKV samozřejmě covid zasáhl. Především v rámci jednotlivého jízdného, kde byl propad v 60 až 70 procentech. Celkové hospodaření skončilo ztrátou 9,7 milionu korun, nutno ale podotknout, že už v průběhu loňského roku došlo k sanaci cash-flow ze strany města ve výši deseti milionů korun," uvedl Trtek.

DPKV se ale snažil vloni ztráty co nejvíce snižovat. Posílil tak například své doplňkové služby pro externí zákazníky, jako je opravárenství nebo servis autobusů a nákladních vozů pro jiné dopravce. Pomohla i dotace z ministerstva dopravy na kompenzaci ztrát. Díky tomu se podařilo původní odhady, které naznačovaly až třicetimilionovou ztrátu, snížit zhruba o deset milionů korun.

DPKV provozuje v Karlových Varech MHD, včetně lanovek, ale provozuje i meziměstskou dopravu nebo dálkové spoje nebo dopravu na objednávku. Jak bude jeho hospodaření vypadat v letošním roce, bude podle Trtka záležet hlavně na tom, jestli se ve městě podaří obnovit cestovní ruch. Místní obyvatelé se do MHD postupně vrací, ale stále chybí příjmy od turistů. Ti čeští vyhledávají zejména karlovarské lanovky, zahraniční pak jezdí i běžnou MHD.

Pokud by se opakovala situace z loňského roku, kdy o prázdninách zamířilo do Karlových Varů hodně českých turistů, bylo by možné se dostat v hospodaření DPKV znovu k vyrovnanému hospodaření. Podstatné ale bude, jaká bude epidemická situace na podzim.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky ČR, správa, MHD, Karlovy Vary, pandemie covidu-19, Dopravní podnik Karlovy Vary, ANO 2011, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik Karlovy Vary skončil kvůli pandemii koronaviru ve ztrátě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.