Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj podpoří zasažený Jihomoravský a Ústecký kraj dvěma miliony

Karlovarský kraj poskytne dva miliony korun postiženým obcím Jihomoravského a Ústeckého kraje, které minulý týden zasáhl ničivý přírodní živel. Zároveň vedení kraje vyhlásí na pomoc zasaženým oblastem veřejnou finanční sbírku. Dnes o tom rozhodli zastupitelé Karlovarského kraje. Lokality finančně i materiálně podpoří také další města v kraji.

Zastupitelé rozhodli, že z celkových dvou milionů korun půjde na odstranění škod po ničivé bouři 1,5 milionu korun Jihomoravskému kraji a půl milionu korun Ústeckému kraji.

"Dnes jsme schválili vyhlášení mimořádné sbírky, není to jenom pro Jihomoravský kraj, ale i pro Ústecký, protože obec Stebno i další byly také poškozeny. Výtěžek z této sbírky bude používán na konkrétní potřebu, která z toho území vzejde," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Číslo účtu veřejné sbírky kraj zveřejní během několika dnů.

Finanční prostředky uvolní také například sokolovská radnice. „Peníze obdrží obce, které byly řáděním tornáda postiženy nejvíce. Do Hrušek tak poputuje 20 tisíc korun, po 10 tisíc korun pak obdrží Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice," shrnul mluvčí úřadu Vladimír Meluzín.

Pomoci chtějí také v Chodově. „Rada Města Chodova na svém mimořádném zasedání uvolnila maximální možnou částku - dvacet tisíc korun - která byla poslána jménem obyvatel Chodova na účet Diecézní charita Brno," informoval starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

S jinou formou pomoci přišli v Ostrově. Dětem z postižených oblastí chtějí nabídnout letní tábory zdarma. „Nabídli jsme, prostřednictvím krizového štábu Jihomoravského kraje, že děti z postižených oblasti mohou strávit zdarma pobyt v našem dětském letním táboře v Manětíně, příměstském táboře v Městském kulturním domě dětí a mládeže v Ostrově, nebo v Ekocentru. Samozřejmě zajistíme v takovém případě dětem i ubytování," dodal starosta Ostrova na Karlovarsku Jan Bureš (ODS).

Do oblasti zasažené ničivým tornádem na jihu Moravy vyjelo z kraje pomoci celkem 42 hasičů ze stanic hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a z jednotek dobrovolných hasičů z Ostrova a Chodova s 15 kusy zásahové techniky. Karlovarští hasiči byli přiděleni do úseku Lužice u Hodonína, kde řídí záchranné a likvidační práce, zejména provizorní opravu střech. V obci budou pomáhat minimálně do úterý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky ČR, správa, počasí, neštěstí, Karlovarský, Jihomoravský, Ústecký, Karlovarský kraj, Jihomoravský kraj, Ústecký kraj, Chodov, Ostrov, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Lužice, Jan Bureš, Patrik Pizinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj podpoří zasažený Jihomoravský a Ústecký kraj dvěma miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.