Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vedení kraje žádá Evropskou komisi o přezkoumání pravidel pro čerpání peněz určených uhelným regionům

Karlovarský kraj nesouhlasí s rozdělením částky 41 miliard korun v rámci Fondu spravedlivé transformace. Ten je určen třem českým uhelným regionům a to konkrétně Karlovarskému, Ústeckému a Moravskoslezskému. Nejmenší kraj České republiky by si z něj měl ukrojit 6,3 miliardy korun. Vedení kraje se to ale zdá málo a proto se obrací na Evropskou komisi, kterou žádá o přezkoumání pravidel pro rozdělení této částky.

„Jsem přesvědčen, že vláda České republiky dostatečně nerespektuje hlavní cíle Fondu pro spravedlivou transformaci ani způsob, kterým Evropská komise sama rozdělovala finance z fondu mezi jednotlivé členské země. Pokud má být rozdělení peněz spravedlivé, musí být reflektována situace postižení v jednotlivých uhelných regionech a míra potřeby jejich transformace,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).       

Podle jeho dalších slov byl jako hlavní klíč pro dělení alokované částky použit počet obyvatel žijících v daných regionech. Aby rozdělení odráželo i regionální rozdíly, byla přidána ještě další čtyři kritéria, jimiž jsou: hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, plocha dotčená těžbou uhlí a potenciál pro rozvoj nových odvětví, jež se odráží v počtu pracovníků ve výzkumu a vývoji. Výše těchto koeficientů ale nebyla dle tvrzení hejtmana určena na základě objektivních potřeb vycházejících z aktuálních statistických dat.

„Několikrát jsme žádali Ministerstvu životního prostředí o úpravy hodnot kritérií, což se ale nestalo. Rozdělování peněz mohlo proběhnout dvěma způsoby. Buďto takzvanou obálkou, kdy je každému regionu určena daná částka, nebo soutěžní formou, kde by mezi sebou soutěžily všechny strategické projekty ze tří dotčených regionů. Soutěže jsme se nebáli, ale nakonec bylo rozhodnuto o variantě obálky, kde nesouhlasíme s výší peněz určených pro náš kraj,“ pokračuje dále hejtman, který navrhoval rozdělit alokovanou částku na třetiny.    

To se ale nestalo a proto se kraj obrací na Evropskou komisi s žádostí o prověření postupu vlády České republiky, konkrétně Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj, které podle Kulhánka pomíjejí veškerá základní pravidla, která Evropská komise zvolila mezi svými členskými zeměmi.

„Upozorňujeme na to, že Ministerstvo životního prostředí postupovalo netransparentně, neboť při zpracování a připomínkování metodiky rozdělení finanční alokace byl potlačen partnerský přístup. Evropská komise sice nemůže rozhodnutí vlády změnit, ale může jí doporučit se touto otázkou znovu zabývat,“ uzavřel Petr Kulhánek, který věří, že se rozdělení a čerpání peněz bude ještě v průběhu následujících měsíců a let měnit.          


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com/naknaknak

Štítky ČR, EU, hospodářství, vláda, správa, fondy, Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský, Evropská komise, Karlovarský kraj, peníze, Česko, Petr Kulhánek, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Starostové a nezávislí, Ministerstvo pro místní rozvoj Če

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení kraje žádá Evropskou komisi o přezkoumání pravidel pro čerpání peněz určených uhelným regionům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.