Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Stavba Domova seniorů Karlovy Vary se blíží k závěru

Stavba Domova seniorů Karlovy Vary, který od loňského roku staví společnost ProSeneo s. r. o., se blíží k závěru. Zařízení určené zejména pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí plánuje, že klienty začne přijímat 1. září. Zajištěný má už personál na první etapu provozu a i počet zájemců předčil očekávání vedení domova, řekl jednatel společnosti a autor projektu Jakub Erben.

"Musím říct, že jsme neuvěřitelně překvapeni ze zájmu personálu. Možná i díky koronakrizi, která nastala celorepublikově, máme už nyní plný stav na prvotní otevření. Potřebujeme personál postupně, nejprve na přízemí a první patro a pro druhé patro budeme personál přijímat," uvedl Jakub Erben. V první fázi jde asi o 50 zaměstnanců, celkově by zařízení, které bude mít kapacitu až 180 klientů, mohlo zaměstnat až 100 lidí.

Erben řekl, že část zaměstnanců se hlásila už v době, kdy loni stavba začala. Díky tomu je nyní Domov seniorů ve čtvrti Stará Role v situaci, kdy si dokonce personál může vybírat. Týká se to i nezdravotnického personálu. I zde se zřejmě projevila koronavirová krize, protože o místo se hlásí lidé, kteří dosud pracovali v hotelích a lázeňských domech, které byly dlouhé měsíce uzavřené. Jedině lékař se specializací praktika nebo internisty se shání těžko, připustil Erben.

Přestože nové zařízení zatím není zařazeno do sítě sociálních služeb, a tak nemůže čerpat na péči státní příspěvky, i zájem o umístění předčil původní očekávání. Už nyní má domov zhruba 70 žádostí. Jde zejména o seniory z Karlovarského kraje, ale žádosti jsou i ze vzdálenějších okresů.

Samotná stavba postupuje podle druhého jednatele firmy Jana Čapka podle harmonogramu a ani koronavirová krize se na postupu stavebních prací neprojevila. Nyní se pracuje na elektrických rozvodech a dokončování interiéru, vybavení gastronomické části, začínají se dělat vnější omítky. Pracuje se i na budoucí zahradě domova uvnitř vnitrobloku budovy, která má tvar U. Jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje doplní společenské místnosti, v budově je prostor i pro případnou kavárnu. Zajímavostí je takzvaná reminiscenční nebo vzpomínková místnost, která bude vybavená nábytkem a drobnostmi ze 60. až 70. let minulého století, tedy z doby, kdy místní obyvatelé byli na vrcholu svých životních aktivit.

Společnost ProSeneo provozuje podobné zařízení v Říčanech u Prahy. Zkušenosti z provozu z Říčan využije firma i v karlovarském domově seniorů. Například i místní kuchyni bude rozjíždět vedoucí kuchyně z Říčan, který má ale zkušenosti i z karlovarského hotelu Pupp.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto proseneo

Štítky ČR, sociální, stavby, menšiny, senioři, Karlovy Vary, domov, koronavirová krize, Říčany, Jan Čapek, Grandhotel Pupp, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Domova seniorů Karlovy Vary se blíží k závěru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.