Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Maxipes Fík promlouvá k dětem i dospělým hlasem Josefa Dvořáka již 45 let

Maxipes Fík, oblíbená postava českých večerníčků, se poprvé objevil na televizních obrazovkách před 45 lety, 14. května 1976. Veselé příběhy mluvícího, chundelatého a trochu přerostlého psa Fíka a jeho přítelkyně Áji si brzy získaly oblibu nejen u dětských, ale i u dospělých diváků, a jejich poetice a humoru podléhají stále nové a nové generace těch nejmladších. Úspěšné jsou i zvukové nosiče.

Autorem večerníčků pronásledoval komunistický režim

Za své výsostné postavení mezi večerníčky může Maxipes Fík, který umí řídit auto a chodil i do školy, děkovat svým tvůrcům. Při tvorbě seriálu se totiž sešla opravdu hvězdná sestava umělců. Autorem Maxipsa Fíka byl spisovatel Rudolf Čechura, kterého pronásledoval komunistický režim, jeho podobu vytvořil výtvarník Jiří Šalamoun, všechny postavy nezaměnitelně namluvil herec Josef Dvořák, hudbu k večerníčku složil skladatel a zpěvák Petr Skoumal a režie se ujal Václav Bedřich.

Když jsem to namlouval, doslova jsem se kochal tím, že jsem u toho. Štěstím jsem se tetelil a vůbec si neuvědomoval, že možná už ani nic půvabnějšího nedostanu do ruky,“ zavzpomínal Josef Dvořák v roce 2014 po úmrtí Rudolfa Čechury. Ten vlastně díky úspěchu seriálu i v zahraničí mohl opět začít tvořit. Po roce 1969 byl totiž spisovatel z politických důvodů propuštěn z redakce časopisu Věda a technika mládeži a poté navrhl pro televizi „nevhodný“ večerníček a hrozilo, že bude muset se psaním skončit. Zkusil tedy něco „neutrálního“ a vyšlo to. „Se psy jsem měl bohaté zkušenosti. Sám jsem jich několik vlastnil,“ vzpomínal.

Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani

Podle Čechury se Fík narodil v Ahníkově nedaleko Kadaně. Obec, ve které Čechura učil, však musela ustoupit těžbě uhlí a Fíkovy narozeniny se tak každoročně slaví v Kadani. V tomto městě se dokonce nachází Nábřeží Maxipsa Fíka.

Za jeho podobou stojí jeden z nejvýznamnějších ilustrátorů druhé poloviny 20. století Jiří Šalamoun. „Mělo to být chlupaté a velké,“ vzpomínal Šalamoun na zrod své nejslavnější postavičky. Předobrazem pro Fíka byl podle Šalamouna skutečný bobtail jeho rodiny. Josef Dvořák kromě Maxipsa Fíka namluvil také například Boba a Bobka či Příběhy včelích medvídků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky ČR, média, zábava, 14. května, Maxipes Fík, Josef Dvořák, Rudolf Čechura, Jiří Šalamoun, Kadaň, Petr Skoumal, Václav Bedřich, televize, Příběhy včelích medvídků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maxipes Fík promlouvá k dětem i dospělým hlasem Josefa Dvořáka již 45 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.