Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sčítání lidu končí v úterý, v kraji chybí odeslat zhruba devatenáct tisíc formulářů

Český statistický úřad (ČSÚ) obdržel za Karlovarský kraj přes 102 tisíc elektronických a 12 tisíc listinných formulářů ke sčítání lidu. Podle propočtů statistiků zbývá v nejmenším kraji České republiky odeslat ještě zhruba 19 tisíc formulářů. Z pohledu celé republiky obdržel ČSÚ téměř 3,9 milionu elektronických sčítacích formulářů a 395 tisíc listinných.

„Sčítání lidu, domů a bytů 2021 končí 11. května, kdo se ještě nesečetl, má tak skutečně nejvyšší čas. Naprostá většina obyvatel České republiky se v posledních týdnech už sečetla a všem jim za to děkuji. Stále jsou ovšem lidé, kteří svoji zákonnou povinnost nesplnili. Těm zbývají už jen poslední dny, aby se sečetli buď online, nebo vyplnili a odeslali listinný sčítací formulář, už opravdu není na co čekat,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Do sčítání je možné se zapojit elektronicky, což je nejpohodlnější cesta. Stačí si otevřít elektronický formulář nebo mobilní aplikaci. Online sečtení je snadné, rychlé a bez nutnosti vidět sčítacího komisaře. Pokud se obyvatelé nechtějí nebo nezvládnou sečíst elektronicky, je třeba aby to provedli pomocí listinného formuláře. Ty roznášeli dobrovolníci a stále je možné si dojít na kontaktní místa sčítání, která jsou v Karlovarském kraji na 26 vybraných pobočkách České pošty a na Krajské správě ČSÚ v Karlových Varech.

„V Karlovarském kraji bylo do domácností rozneseno 27 tisíc listinných formulářů, další 4 tisíce si občané vyzvedli sami na kontaktních místech. Sebraných listinných formulářů je aktuálně 12 tisíc, tedy 37,5 % z distribuovaných,“ říká Tomáš Chrámecký z odboru komunikace ČSÚ s tím, že neodeslané formuláře u sebe má dosud 19 tisíc domácností.

Ten dále připouští, že někteří obyvatelé kraje se možná rozhodli pro jednodušší cestu a vyplnili a odeslali online formulář. Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů a sebraných listinných sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec vyplývá, jaké je zapojení jednotlivých obcí do sčítání.

„Mezi malými obcemi jsou nejaktivnější Děpoltovice, Těšovice a Poustka. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Hroznětín, Lomnice a Březová. V kategorii, kterou představují obce s více než 3 000 byty, vynikají ve sčítání Sokolov, Ostrov a Chodov. Na opačné straně žebříčku jsou Boží Dar, Přebuz a Milhostov,“ dodává Tomáš Chrámecký.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSÚ

Štítky sčítání, lidé, ČSÚ, statistika, Český statistický úřad, sčítání lidu, Karlovarský kraj, Česko, Marek Rojíček, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sčítání lidu končí v úterý, v kraji chybí odeslat zhruba devatenáct tisíc formulářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.