Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé řešili odvolání vedení města i opravu kremační pece

Minutou ticha za zesnulého zastupitele Zdeňka Havla začalo dnešní jednání Zastupitelstva města Karlovy Vary. Primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) poté poblahopřála volejbalistů Karlovarska ke včerejšímu zisku titulu mistrů České republiky a hned vzápětí čelila snaze opozičních poslanců odvolat celé vedení města.

„Navrhujeme odvolat náměstky, primátorku a celé vedení města Karlovy Vary,“ uvedl Jindřich Čermák (Piráti). Jeho snahu podpořil podobným návrhem i další zastupitel Jiří Klsák (KOA). Ani jeden z jejich návrhů ale nebyl schválen a proto mohlo jednání zastupitelstva pokračovat podle předem schváleného programu.

V jeho rámci zastupitelé mimo jiné projednávali nedávnou poruchu kremační „K havárii kremační pece došlo z důvodu enormní zátěže, která vznikla během současné koronavirové situace. Během běžného provozu docházelo zhruba ke dvěma stovkám žehů měsíčně, nyní se pohybujeme na hranici 450 až 500. Navíc dochází k tomu, že těla zemřelých jsou spalována ve speciálních vacích, což také přispívá k větší zátěži naší pece,“ vysvětlil Martin Dušek (ANO) radní města Karlovy Vary.

Vzhledem k tomu, že je karlovarské krematorium jediné v kraji a využívají ho i okolní obce a města, chtějí karlovarští zastupitelé požádat kraj, aby se podílel na plánovaném nákupu nové pece. To ale odmítl Petr Kulhánek (KOA), hejtman Karlovarského kraje a zároveň zastupitel Karlových Varů, který sdělil, že prioritou Karlovarského kraje je podpora výstavby nového krematoria v obci Doupovské hradiště. „Tam se budeme finančně podílet, ale nepodporujeme krematorium v intravilánu města Karlovy Vary,“ sdělil Petr Kulhánek.

Vedení města ale poukazovalo na skutečnost, že nové krematorium má být postaveno nejdříve za dva roky, což pravděpodobně současná pec nepřežije. I proto má být zřízen zmiňovaný rezervní fond, do kterého se mají zapojit okolní města a obce. „Město má garantováno dvanáct tisíc žehů, nebo čtyři roky. A pokud půjdeme tímto tempem, tak je jasné, že garance vyprší dříve, protože nyní jsme zhruba na sedmi tisících žehů. I proto musíme debatu o rezervním fondu otevřít a připravit smlouvu s většími okolními městy, aby se na provozu pece nebo případných opravách podílely,“ doplnila Andrea Pfeffer Ferklová.

V případě předpokládaného zamítavého stanoviska Karlovarského kraje podporuje vznik rezervního fondu i radní Martin Dušek, který upozornil na fakt, že pec může opět vyhořet kdykoliv. „Aktuálně ještě nemáme vyfakturovány náklady na opravu té poslední opravy, proto stále nevíme, jestli se nám ji podaří vyřešit v rámci záruky, nebo zda to budeme muset hradit z rozpočtu města,“ dodal karlovarský radní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky krematorium, Karlovy Vary, závada, oprava, záruka, zastupitekstvo města, pec, radnice, Karlovarský kraj, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, Česko, Martin Dušek, Jiří Klsák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé řešili odvolání vedení města i opravu kremační pece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.