Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Karlových Varech potemní kostel i Alžbětiny lázně, připojí se tak k akci Hodina Země

Na jednu hodinu zhasnou dnes svá světla dominanty Karlových Varů, areály firem i jednotlivé domácnosti. K happeningu na podporu ochrany životního prostředí se ostatně může připojit kdokoli. První ročník této akce se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy cílem organizátorů bylo atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Od roku 2010 se událost koná i v České republice.

Dnes od půl deváté do půl desáté večer na hodinu po celé republice zhasne svá světla 860 památek, měst, organizací i jednotlivců. Přidat se může kdokoli, stačí se zaregistrovat na stránkách Hodiny Země. K tomu si lidé mohou dobrovolně vybrat i svůj závazek vůči přírodě. Například, že začnou více nakupovat oblečení z druhé ruky nebo, že budou důkladněji třídit odpad.  

„Klima jsme již změnili a nadále se mění. Tento problém si velmi uvědomujeme a chceme se aktivně podílet na jeho řešení. Pojďme proto nyní vyslat společný a jasný signál o tom, že nám na osudu planety opravdu záleží,“ uvádějí organizátoři.

V Karlovarském kraji tak například potemní kostel sv. Máří Magdaleny, Alžbětiny lázně nebo Bečovská botanická zahrada.  Vedle tohoto symbolického gesta plánuje vedení lázeňského města pokračovat v dalších projektech ve prospěch ochrany klimatu.

„Dopravní podnik Karlovy Vary postupně obměňuje svou flotilu a sází na ekologické vozy. Letos pořídí další tři autobusy na stlačený zemní plyn. V rámci obnovy veřejného osvětlení nahradíme staré lampy za 290 úsporných LED svítidel v několika ulicích v Doubí a Rybářích. Pokračujeme v projektech zadržování vody v krajině. Brzy například zahájíme rekonstrukci Šeříkové ulice v Sedleci. Nově vysázená zeleň tady bude využívat vodu zachycenou díky propustné dlažbě. Lázeňské lesy Karlovy Vary pokračují v budování tůní,“ uvádí primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Akce se koná každý rok po celém světě a zavedl ji Světový fond na ochranu přírody. Vůbec první ročník se uskutečnil před 14 lety v Austrálii, kdy se do kampaně zapojily více než dva miliony lidí. Od té doby se Hodina Země koná pravidelně vždy poslední březnovou sobotu. Posledních jedenáct let i v České republice. Například loni se akcie účastnilo 124 obcí, letos jich je zatím přihlášeno 137. Více se můžete dozvědět i na interaktivní mapě

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alžbětiny Lázně a.s.

Štítky Hodina Země, ekologie, Karlovy Vary, Alžbětiny lázně, Bečov, Austrálie, Česko, Sydney, kostel, lázně, ANO 2011, Lázeňské lesy Karlovy Vary, Alžbětiny Lázně, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech potemní kostel i Alžbětiny lázně, připojí se tak k akci Hodina Země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.