Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Sochu pohraničníka neprodáme, jedině přes moji politickou mrtvolu, říká starosta Chebu

Sto tisíc korun nabízí osmdesátiletý senior za pískovcovou sochu pohraničníka se samopalem a psem u nohy. Jedná se nadživotní dílo, které od roku 1955 stálo v městských chebských sadech pod názvem „Na stráži míru“.

„Velmi neobvyklou žádost bude za týden projednávat chebské zastupitelstvo. Soukromá osoba ze severních Čech chce odkoupit sochu pohraničníka, za kterou městu nabízí 100 tisíc korun. Zájemce nás informoval o tom, že je pyšný na svou službu u Pohraniční stráže a sochu hodlá umístit tak, aby u ní na něj mohli vzpomínat jeho potomci,“ vysvětlil starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Pískovcová socha pohraničníka je autorským dílem Jana Hány a v Městských sadech stála do počátku devadesátých let. „Následně byla přemístěna ke klubu v blízkosti sídliště Spáleniště, který je ale nyní v demolici. V současné době socha stojí v takzvaném lapidáriu v zahradě chebského archivu,“ sdělila mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Nabídkou odkupu sochy se bude v příštím týdnu zabývat zastupitelstvo města, kterému ale starosta vyslal jasný signál.

„Vzhledem k tomu, že žadatel evidentně inklinuje k lidem pozitivně vzpomínajícím na dobu komunismu a "zadrátovaných" hranic, jsem přesvědčen, že socha by se stala předmětem uctívání a adorace totalitního režimu. Jsem proto zcela zásadně proti prodeji sochy a doufám, že mě v tomto názoru podpoří i zastupitelé. Rada města již tak učinila. Takže prodej sochy jen přes mou (politickou) mrtvolu,“ dodal Antonín Jalovec.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky socha, pohraničík, komunismu, totalita, Cheb, zastupitelstvo, Jan Hána, Severní Čechy, Spáleniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gregor Moldavit

Od doby Praotce Čecha do února 1948 tam nikdo "mír" nepotřeboval strážit. Když se někomu zachtělo, šel do Bavorska a když se mu zachtělo šel zase nazpět. Nikoho to nezajímalo, bylo to zcela samozřejmé, jako se stalo zase samozřejmé po roce 1989. Bdělý strážce se mohl věnovat rozumné práci a ne tam nesmyslně zabíjet dva roky svého života.

Čtvrtek, 25. března 2021, 18:13Odpovědět

Martin Zeman

pane starosto, ten váš argument hovoří o vašem mozku, jste bl.ý jako lopata žížal.

Sobota, 20. března 2021, 17:09Odpovědět

Sochu pohraničníka neprodáme, jedině přes moji politickou mrtvolu, říká starosta Chebu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.