Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Konec levných nákupů z Číny se blíží, i za nejmenší balíčky se bude platit DPH a clo

V červnu končí úlevy pro zboží z Číny. Začne platit zákon, podle kterého se bude odvádět clo a DPH i za ty nejmenší balíčky. Nové opatření chce zvýšit konkurenceschopnost evropských prodejců. Nicméně čínský Aliexpress už staví sklady v Evropě, aby nařízení obešel a nepřišel o evropské zákazníky.

„Musím si nakoupit hodně tvrzených skel a obalů na mobil do zásoby,“ říká Lucie Dvořáková, která na čínském Aliexpressu nakupuje velmi často. „Co se týče toho tvrzeného skla, měla jsem i originál z kamenné prodejny za několik set korun, ale rozdíl oproti tomu čínskému za jeden dolar jsem nepoznala,“ říká. V Číně nakupuje doplňky do domácnosti, drobnou elektroniku nebo dokonce i dětské hračky. „Naší malé jsem na Aliexpressu nakoupila za dva tisíce Lego Duplo. Kdybych to samé koupila v Česku, vyšlo by mě to minimálně na trojnásobek,“ dodává. To, že se jedná o fake, jí nevadí. 

Nicméně Lucie stejně jako řada dalších spokojených zákazníků čínského Aliexpressu doufá, že levným nákupům z východu není konec. Čínská společnost Alibaba, pod kterou Aliexpress spadá, totiž už staví evropskou síť skladů a prodejen, aby svým zákazníkům ušetřila poplatky za clo a daně.

Během loňského roku Česká pošta doručila zákazníkům téměř 17 milionů balíčků z Číny v hodnotě do 22 eur, tedy zhruba do 575 korun. Nad tuto částku by už zákazník musel odvést DPH a clo. Nejvíc lidé nakupovali drobnou elektroniku, papírnictví a galanterii.

Klienti České spořitelny měsíčně na Aliexpressu utratí v průměru dva miliony eur, přičemž 92 procent nákupů se vejde do hranice pod 22 eur, tedy nemusí odvádět clo a DPH.

Od června ale osvobození pro levné zásilky končí. „Zrušení výjimky prodraží nákup drobného zboží o DPH ve výši 21 procent a navíc ještě o cenu celního prohlášení, která je v těchto případech vyšší než cena samotného zboží,“ uvedl pro deník E15 Luděk Procházka, šéf společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby. 

Kromě vyšší ceny by zákazníci museli počítat i s delší dobou doručení. Celní řízení může dobu dodání značně prodloužit. „Dnes celní úřad úderem jednoho razítka vyclí veškeré zboží nízkých hodnot z jednoho dopravního prostředku, tedy třeba stovky zásilek najednou. Nově bude zapotřebí na každou jednotlivou zásilku vystavit celní prohlášení,“ vysvětluje Procházka.

Evropská unie odhaduje, že nové nařízení přinese na DPH až sedm miliard eur a pomůže zvýhodnit evropské obchodníky. Společnost Alibaba ale plánuje nařízení obejít, v Evropě už staví vlastní síť skladů a v loňském roce otevřela svou první kamennou prodejnu v Madridu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéra Hamerníková

Štítky nákupy, Čína, Aliexpress, clo, DPH, levný, Evropa, DJ Lucca, Luděk Procházka, Alibaba Group, Evropská unie, Česko, Česká pošta, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec levných nákupů z Číny se blíží, i za nejmenší balíčky se bude platit DPH a clo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.