Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé na krmítkách sečetli půl milionu ptáků, nejvíce spatřili sýkorky

Přes půl milionu ptáků lidé sečetli při letošní Ptačí hodince. Akce se zúčastnilo více než 27 tisíc lidí, což je o šest tisíc více než loni. Nejčastěji pozorovaným druhem byla opět sýkora koňadra, skokanem roku čížek lesní, uvedli zástupci České společnosti ornitologické (ČSO).

Ptačí hodinka je dlouhodobý program občanské vědy České společnosti ornitologické, pomocí kterého chtějí ornitologové zjistit více o chování ptáků přezimujících v České republice. Program je určený pro širokou veřejnost a je vhodný pro každého, i bez předchozích zkušeností s ornitologií

Sýkora koňadra si ve třetím ročníku upevnila pozici na pomyslném trůnu. Statistiky už potřetí s přehledem ovládla. „Žádný jiný pták nelétal na krmítko častěji než sýkora koňadra. Zaznamenali jsme ji na 85 procentech krmítek. Na druhém místě, s výskytem na 66 procent krmítek, byla sýkora modřinka,“ říká koordinátorka Ptačí hodinky Alena Skálová.

Skokanem roku byl čížek lesní, který se vyhoupl z loňského čtyřiadvacátého místa na deváté. „Letošní zima je na čížky opravdu bohatá, a to nejenom u nás. Více čížků pozorovali také účastníci sčítání v Rakousku a Bavorsku, které probíhalo ve stejný termín jako česká Ptačí hodinka. Během ní čížci přilétli na 14 procent krmítek, loni to byla necelá tři procenta. Důvod je ten, že velká  hejna  čížků  ze  severu  zaletují  zimovat  do  střední  Evropy v nepravidelných intervalech,“ vysvětluje Skálová.

Více jsme letos zaznamenali také například kosů černých. „Kosi v roce 2020 přilétli na 50 procent krmítek, letos jsme je viděli na 57 procentech krmítek,“ dodává Skálová.

Rekordní Ptačí hodinka

Třetího ročníku sčítání ptáků na krmítkách od 8. do 10. ledna se zúčastnilo 27 tisíc lidí z celé republiky, kteří pozorovali 538 tisíc ptáků. Ptačí hodinka tak poprvé překonala hranici půl milionu spatřených opeřenců. „Díky velkému množství dat od dobrovolníků zjistíme v horizontu několika let, jací ptáci ubývají a přibývají. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v příštím roce. Každopádně na příkladu čížků i kosů vidíme, proč je důležité sčítat několik let po sobě – jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo skutečně dochází k dlouhodobým změnám,“ vysvětluje Skálová.

Další ročník sčítání se uskuteční 7.-9. ledna 2022. Porovnat si výsledky v jednotlivých krajích můžete i na této mapě.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj Česká společnost ornitologická

Štítky Ptačí hodinka, pozorování, sýkora, ornitologie, Česká společnost ornitologická, ptáci, krmítko, sýkora koňadra, Alena Skálová, střední Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na krmítkách sečetli půl milionu ptáků, nejvíce spatřili sýkorky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.