Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj pomůže pendlerům a i menším firmám s testováním na covid-19

Od půlnoci ze soboty na neděli došlo k velmi výraznému zpřísnění podmínek pro vstup obyvatel České republiky do sousedního Německa. To prakticky uzavřelo hranice kvůli špatné epidemiologické situaci na západě Čech a umožní projet pouze pendlerům vybraných profesí a kamionům. Opatření platí jak v Sasku, tak i v Bavorsku.

„Všichni, včetně řidičů kamionů, tedy tranzitní dopravy, musí mít negativní test na COVID-19. Z toho důvodu opět Karlovarský kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje nechal zřídit mobilní testovací místo, které bude zprovozněno během dnešního rána,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Mobilní testovací místo bude postaveno nedaleko hraničního přechodu v Pomezí nad Ohří, kde jej zřídí krajští hasiči ve spolupráci se záchranným útvarem HZS Jihlava.

„Odběrové místo bude zhruba na stejném místě jako v minulých týdnech. Provádět by se tam mělo antigenní testování přeshraničních pracovníků, kteří mají povolený vstup do SRN a řidičů kamionů. Počítáme s tím, že jde o řidiče kamionové dopravy jen z území ČR, protože ostatní by měli mít negativní test už při vstupu do ČR. Dopravu rozdělí policie značením na dva proudy, otestovaní přijíždějící budou směřovat na hranice, neotestovaní k mobilnímu stanovišti,“ uvedl náměstek ředitele HZS Karlovarského kraje Oldřich Volf a dodal: „Na základě jednání se zástupci Centrálního řídicího týmu se podařilo získat zdravotnický personál, proto jsme mohli toto testovací místo otevřít.“

Vedle opětovného testování pendlerů se v Karlovarském kraji rozjede i testování zaměstnanců firem do padesáti zaměstnanců. To bude zatím probíhat v uzavřených okresech Sokolov a Cheb pomocí tří mobilních týmů, které rovněž vytvoří Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje. „Tyto tři týmy budou provádět antigenní testování přímo ve firmách,“ doplnila Jana Pavlíková.

Další 3 stacionární odběrová místa vytvoří Armáda ČR, a to mimo jiné v Sokolově a v Chebu. Mobilní týmy i stacionární místa budou fungovat pod hlavičkou Karlovarské krajské nemocnice, která poskytne testy v množství, kterým momentálně disponuje.

„Chtěl bych poděkovat hasičům, armádě, policistům, zdravotníkům a všem dalším, kteří se na řešení dopadů opatření vyhlášených Německem, ale i naší vládou operativně podílejí,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Kromě zmiňovaných mobilních a stacionárních testovacích týmů posílí testovací kapacitu v Karlovarském kraji nově otevírané odběrové místo v Chodově, na poliklinice v Tovární ulici. „Odběrové místo Evy Bělohlávkové bude otevřeno už dnes v neděli. Jakmile laboratoř nabídla volná místa na testování, obratem je zájemci obsadili. Jednáme s ní proto, aby v této situaci, do které jsme se rozhodnutím Německa o uzavření hranic dostali, rozšířila pracovní dobu,“ uvedl Patrik Pizinger (Místní), krajský radní a starosta Chodova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hzs kv

Štítky testovací místo, Pomezí nad Ohří, pendleři, mobilní tým, HZS KK, Armáda ČR, Karlovarský kraj, Česko, Německo, Bavorsko, Sasko, Hasičský záchranný sbor, Jana Pavlíková, Petr Kulhánek, Patrik Pizinger, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pomůže pendlerům a i menším firmám s testováním na covid-19  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.