Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Poutní místo vstává z mrtvých, symbolicky se vrací i jeho zakladatel

Portrét duchovního otce mariánského poutního místa P. J. N. Ricka byl dlouhé roky ztracen. Až náhoda a snad i osud tomu chtěl, že spolek Pod Střechou narazil na jeho prodej v internetové aukci. I s přispěním dárců se podařilo vzácný obraz získat. Na něm jsou patrné i detaily jako je například stavební plán kostela ve Skocích.

Zaniklá obec Skoky leží zhruba čtyři a půl kilometru západně od Žlutic. Do dnešní doby se zachovaly jen ruiny hostince, hřbitova, stodoly a barokního poutního kostela. V době největší slávy navštěvovalo Skoky až 40 tisíc poutníků a rok. Více zajímavostí se můžete dočíst na webových stránkých skoky.eu

Panenko skákavá! Přemýšleli jste někdy odkud se toto rčení vzalo? Původ sahá do 18. století na Žluticko, kde zakladatel poutního místa inicioval vznik obrazu Panny Marie Pomocnice ze Skoků. Ve své doby byly Skoky u Žlutic nejslavnějším poutním místem v Čechách.

S dobou však začal zájem o poutní místo upadal a odcházeli i starousedlíci. Poslední obyvatelka zemřela po nešťastném pádu do studně v roce 1982. Od té doby Skoky začal pohlcovat příroda. Korunu tomu pak nasadili zloději, kteří barokní kostel roky plenili. V roce 2006 zlákala lapky vidina snadno získané mědi a odřízli motorovou pilou horní část věže.

Právě to bylo impulzem, proč vnikl spolek Pod střechou. Ten se od té do doby snaží obnovit slávu zaniklé obce skrze projekt Živé skoky. Během léta se zde konají poutě, mše nebo barokní koncerty. Nyní má spolek opět důvod k radosti. Po více než tři sta letech se sem symbolicky vrací zakladatel poutního místa Johann Norbert Rick.

„Na sklonku roku 2020 byl spolek upozorněn, že se na jednom aukčním portálu objevil obraz, který by mohl souviset se Skoky. Záhy jsme zjistili, že se skutečně jedná o obraz, o kterém jsme z německé historické literatur věděli, že býval součástí mobiliáře fary ve Skocích. Po roce 1950, když ze Skoků nuceně odešli tepelští premonstráti, se obraz, stejně jako řada dalších památek, ztratil. Považovali jsme jej za již definitivně ztracený a zničený,“ vysvětluje předseda spolku Pod Střechou Jiří Schierl.

Protože se jedná o jednu z nejcennějších historických památek Skoků, musel spolek obraz získat. To se nakonec díky přispění členů a dárců podařilo. Za obraz o rozměrech 81 x 109 centimetrů zaplatili 20 tisíc korun. Nutno dodat, že se zachoval v nezvykle dobrém stavu.


Srovnání vyobrazení skockého kostela na Rickově portrétu z roku 1744 s dobovým stavebním plánem z roku 1736

„Autorem obrazu je regionální barokní malíř Johann Josef Grimmer žijící a tvořící ve Žluticích v 1. polovině 18. století. Kompozice obrazu se skládá ze stolku v popředí, na kterém leží stavební plán kostela, svatý obrázek a stolní hodiny. Pozadí tvoří drapérie za postavou a průhled oknem na stavbu kostela. Portrét zobrazuje P. Ricka v životní velikosti, oděn je v typické bílé premonstrátské klerice, levou ruku má na cinguli, na prsteníku má prsten s červeným kamenem, patrně je to odznak jeho církevní hodnosti osobního děkana,“ popisuje obraz Schierl.

Na stavebním plánu je vyobrazena část půdorysu kostela s textem, který se shoduje s textem na originálu stavebního plánu z roku. Zajímavostí je také zachycení barevného provedení kostela. Než portrét bude moci obdivovat veřejnost, musí jej prozkoumat restaurátor. Prozatím chtějí členové spolku zhotovit fotokopii, kterou umístí do kostela. Originál nejspíš zapůjčí krajskému nebo diecéznímu muzeum. Jako další možné umístění zvažují tepelský klášter.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Schierl

Štítky Žlutice, Skoky, portrét, zaniklá obec, poutní místo, kostel, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poutní místo vstává z mrtvých, symbolicky se vrací i jeho zakladatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.