Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Odstupující představenstvo nemocnice se chválí, hejtman tvrdí, že bez stamilionových dotací kraje, by to tak dobré nebylo

Tři členové představenstva Karlovarské krajské nemocnice (KKN) sami složili své funkce. Jako důvod uvedli rozdílné pohledy na směřování nemocnice a neshody s plány, které jim prezentovalo nové vedení Karlovarského kraje. Ještě před odchodem z funkcí manažeři shrnuli své působení, ve kterém vyzdvihují zejména stabilizaci zdravotnického personálu. To ocenil i nový hejtman Petr Kulhánek (KOA).

„Karlovarská nemocnice ukončí rok 2020 s kladným hospodářským výsledkem kolem čtyřiceti milionů korun. Vyplývá to z předběžných ekonomických výsledků společnosti,“ sdělil mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Podle odstupující předsedkyně představenstva KKN Jitky Samákové k dosažení tohoto výsledku přispělo několik faktorů.

“Vedle úspěšného vyjednávání se zdravotními pojišťovnami šlo také o vstřícný přístup Karlovarského kraje a dílčí zlepšení provozních ukazatelů nemocnice. Pozitivně se také projevily úspory při nákupu a spotřebě materiálu,“ říká odcházející předsedkyně a s tím, že nemocnici se tak v roce 2020 podařilo významně snížit závazky po lhůtě splatnosti a vytvořit předpoklady pro fungování s vyrovnaným rozpočtem v nadcházejících letech.

“Vedle toho se nám v uplynulém roce dařilo dál stabilizovat personální situaci. Za posledních 12 měsíců se tak navýšil počet lékařů o více než dvě desítky, u zdravotních sester a asistentů pak dokonce o více než sedm desítek,” pokračuje dále Jitka Samáková.

Celkově se tak navýšil počet zaměstnanců nemocnic v Karlových Varech a Chebu o téměř 150 osob.  Vedle stabilizace personálu se odcházejícímu představenstvu ve složení Jitka Samáková, Josef Mašek a David Bracháček podařilo také obnovit práce na generelu karlovarské nemocnice a za podpory Karlovarského kraje vytvořit dostatečné předpoklady pro další rozvoj KKN.

“Velkou měrou k tomu přispěli ale především zaměstnanci obou našich nemocnic, kterým bych touto cestou chtěla poděkovat za dosavadní spolupráci,” dodala Jitka Samáková.

Hejtman nadšení brzdí

Nově zvolený hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek sice veškerá zmíněná fakta vítá, nicméně upozorňuje na to, že je hospodaření nemocnic v Karlových Varech a v Chebu stále ve velké míře závislé na masivní finanční podpoře z krajského rozpočtu a bez ní by reálný ekonomický výsledek v černých číslech neskončil.

„Jsme rádi, že KKN dosáhla podle předběžných údajů mírně kladného výsledku hospodaření. Jak dosavadní představenstvo uvádí, je to zčásti díky vstřícnosti Karlovarského kraje, který společnost v uplynulém roce 2020 podpořil souhrnnou částkou 333,4 milionu korun. Podařilo se tak stabilizovat kritickou personální situaci a postupně modernizovat obě nemocnice, což je z našeho pohledu velmi dobře pro pacienty i pro zaměstnance nemocnic. Nicméně ekonomika nemocnice tak byla naprosto zásadním způsobem sanována z krajského rozpočtu, což bychom chtěli do budoucna změnit a to je úkol pro nové představenstvo,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek s tím, že KKN má i přes kladný hospodářský výsledek stále neuhrazené závazky 1 rok po splatnosti.

Nemocice má již nové představenstvo

Hejtman dále popsal průběh výběrového řízení na nové členy představenstva, do kterého se přihlásilo sedm uchazečů. „Na základě rozhodnutí komise byli vybráni dva vítězní uchazeči Martin Čvančara a Jozef Machek. Následně nám ale Jozef Machek oznámil, že mu jeho neukončené pracovní závazky neumožňují být členem představenstva KKN. Z toho důvodu jsme nakonec schválili Jana Špilara, který ve výběrovém řízení skončil jako třetí. Věřím, že se noví členové představenstva i vzhledem ke svým zkušenostem rychle obeznámí s aktuální situací KKN a jejich působení v čele nemocnic bude ku prospěchu ekonomické kondici společnosti i úrovni zdravotní péče,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Podle Josefa Märze (VOK), uvolněného krajského zastupitele pro zdravotnictví by v budoucnu měla vzniknout užší pracovní skupina primářů, která by v rámci KKN byla odbornou podporou a intenzivně by spolupracovala s vedením KKN.

Martin Čvančara bude zastávat funkci provozně technického ředitele a člena představenstva. Je to biochemický inženýr, který dosud pracuje v KKN a s provozem společnosti je dobře obeznámen.

Jan Špilar obsadí pozici ekonomického ředitele a člena představenstva, dříve pracoval v bankovním sektoru a jako finanční ředitel také v agentuře CzechTourism.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky KKN, rezignace, Karovy Vary, Karlovarský kraj, představenstvo, nemocnice, Karlovarská krajská nemocnice, Petr Kulhánek, rozpočet, Karlovy Vary, Josef Mašek, Jan Špilar, Josef März, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstupující představenstvo nemocnice se chválí, hejtman tvrdí, že bez stamilionových dotací kraje, by to tak dobré nebylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.