Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda bude moci prodloužit nouzový stav do neděle 14. února

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru bude moci vláda prodloužit o zhruba tři týdny do neděle 14. února. Souhlasila s tím Sněmovna podle návrhu KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře toleruje. Ostatní opoziční strany návrh nepodpořily. Vláda chtěla dalších 30 dnů do neděle 21. února.

Za nynější situace by stav nouze končil s pátkem. Je na něm závislá většina vládních protikoronavirových omezení. Lze také nasadit vojáky na pomoc například ve zdravotnictví a v domovech pro seniory. Kabinet prodlouží nouzový stav a platnost protiepidemických opatření v pátek. Projednat by měl také upravenou tabulku restrikcí navázanou na protiepidemický systém PES.

Návrh KSČM o prodloužení nouzového stavu o dalších 23 dnů získal podporu 53 z 98 přítomných poslanců. Proti jich bylo 19. Pro návrh hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Zákonodárci ostatních stran hlasovali proti, nebo se hlasování zdrželi.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října. Nynější žádost vlády byla pátá v řadě. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů. Nynější potrvá po rozhodnutí vlády minimálně 132 dnů.

O vládním návrhu ani o návrhu opozičních Pirátů na prodloužení nouzového stavu od pátku 5. února už poslanci nehlasovali. Oba návrhy získaly nižší podporu v předchozím orientačním hlasování. Piráti neprosadili devítibodové usnesení, které se týkalo například podpory postižených podnikatelů, zvýšení nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci a možností otevření škol. Bylo podmínkou, aby pro delší nouzový stav hlasovali.

Otevření škol a obnovení lyžařských vleků

Podmínky si kladli i komunisté, týkaly se třeba širšího otevření škol a provozu zimních středisek i ubytovacích služeb, které nyní kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím nefungují. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) poslancům řekl, že celý první stupeň základních škol by se mohl otevřít nejdříve začátkem února a na přelomu ledna a února by mohl být obnoven provoz lyžařských vleků, pokud to ale epidemická situace dovolí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vláda, nouzový stav, koronavirus, epidemie, KSČM, ANO 2011, ČSSD, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Blatný, koronavirová krize, Česká pirátská strana, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda bude moci prodloužit nouzový stav do neděle 14. února  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.