Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Registr dronů se zaplňuje. Piloti jsou na povinnou evidenci připraveni

Na Úřad pro letectví se zaregistrovalo ke konci roku 2020 přes dvaadvacet tisíc provozovatelů a pilotů dronů. Připravili se tak na povinnou evidenci, která v celé EU začala platit k poslednímu prosinci loňského roku.

Povinná registrace se týká hlavně dronů vážících více jak 250 gramů, dronů vybavených kamerou a leteckých modelů. V registru by mohlo být časem až padesát tisíc provozovatelů a pilotů.

Drony se dělí do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se odlišuje i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele.

Samotná registrace ale k létání s drony nestačí. Ti, kteří se už zaregistrovali, musejí při jejich řízení dodržovat i další stanovené podmínky. Bez registrace už nebude provoz ani pilotování dronů možné.

Základní kategorií provozu dronů je takzvaná kategorie "otevřená". Na provoz dronu není potřeba předchozí povolení úřadu, ale platí u ní řada omezení a požadavků.

Druhá kategorie, nazvaná "specifická", umožní po posouzení Úřadu pro letectví, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie.

Nejpřísnější, "certifikovaná" kategorie, je určena pro sofistikovaný provoz do budoucna. Je pro ni nutná registrace, při které dostane provozovatel unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony.

Povolení k létání vydané v minulosti komerčním subjektům zůstane v platnosti do konce letošního roku. Vymezené prostory, kde je povoleno nebo zakázáno dronům létat se zatím nemění. Postupně se ale budou upravovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dron, registr, Úřad pro letectví, kategorie, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Registr dronů se zaplňuje. Piloti jsou na povinnou evidenci připraveni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.