Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Radnice aktualizovala seznam projektů, které chce financovat z úvěru

Karlovarští zastupitelé nedávno schválili úvěr ve výši sedm set milionů korun. Peníze mají být použity výhradně na investiční akce, které jsou zahrnuty do takzvaného zásobníku projektů. Ten se průběžně aktualizuje a je z něj patrné, kolik peněz chtějí radní čerpat, na co, a v jakém roce.

„Jednou z největších investičních akcí příštího roku bude stavba Dvorského mostu a pokračující rekonstrukce Mlýnské kolonády,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

Vedle těchto dvou projektů se ale v zásobníku objevil i záměr koupě prázdného domu Charkovského 2024 a jeho přestavba na byty pro potřebu města. Tady je aktuálně sedmdesát tři bytových jednotek a náklady jsou odhadnuty na 75 milionů korun.

„Další akcí, tentokrát menšího rozsahu, bude rekonstrukce Varšavské ulice a prostoru kolem dopravního terminálu Tržnice. To bychom chtěli zahájit už na jaře příštího roku,“ pokračoval náměstek. Dle aktualizovaného zásobníku je na tuto akci potřeba zhruba třináct milionů korun s tím, že jedenáct milionů by mělo město získat v rámci dotace z programu Integrovaného plánu rozvoje území.

Z dalších akcí, které by měly být v příštím roce realizovány za pomoci městského úvěru je například rekonstrukce opětné zdi v Bezručově ulici, revitalizace vnitrobloku ulic Svobodova a Družstevní, oprava mostu u Letního kina, dokončení rekonstrukce Vřídelní kolonády nebo třeba stavba chodníků a parkovacích míst v Nákladní ulici. Celkem by se v roce 2021 mělo z úvěrového rámce vyčerpat přibližně 310 milionů korun.

„Veškeré financování bude pečlivě kontrolováno a schvalováno a o všech transakcích budou průběžně informováni všichni zastupitelé. Stejně tak budou informováni o částkách, kolik bylo vyčerpáno a kolik zbývá vyčerpat,“ doplnil první náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Úvěr ve výši sedmi set milionů korun by mělo město začít splácet s tříletým odkladem až poté, co bude doplacen úvěr na stavbu KV Arény.  "Úvěr je na 15 let. Tři roky ho budeme čerpat, poté ho začneme splácet. Roční splátka by měla být kolem 58 milionů korun s tím, že úroková sazba je nižší než jedno procento," řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky investice, rozvoj města, úvěr, Karlovy Vary, projekt, rekonstrukce, ODS, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice aktualizovala seznam projektů, které chce financovat z úvěru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.