Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kuchyni luxusního hotelu vyměnili studenti za domov seniorů

Návrat studentů na teoretickou výuku do Střední školy stravování a služeb v Karlových Varech byl bez problémů. Část žáků kvůli vládním opatřením musela zůstat na distanční výuce. Problémy ale mají ve škole s praktickou výukou, kvůli zavřeným karlovarským hotelům a jejich restauracím je praxe studentů výrazně omezená . Část studentů proto začala vařit v domově pro seniory.

Po zhruba dvou měsících výuky na dálku začala takzvaná rotační výuka na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách. Studenti, kromě posledních ročníků, se střídají v prezenční a distanční výuce. Praktická výuka byla obnovena již 25. listopadu.

Podle ředitele je v současné době obtížné zajistit studentům odbornou výuku. Obory gastronomie a hotelnictví navštěvuje okolo 500 žáků, na praxe má škola běžně smlouvu asi se 30 partnery. Nyní jich ale využívají pouze pár, protože se velká část hotelů v Karlových Varech i přes uvolnění vládní opatření neotevřela. Hotelům chybí především zahraniční klientela a s malým množstvím českých hostů, kteří dávají přednost pobytu na horách, by si nevydělaly ani na provozní náklady.

„Praxe je momentálně mizivá, jsme v tíživé situaci, protože je většina hotelů bez hostů, a tudíž uzavřená. Zavedli jsme alespoň umělou praktickou výuku, a to pouze v těch hotelech, které vytápí," uvedl ředitel školy Jiří Neumann. „Z karlovarských hotelů nám vyšli vstříc například v Thermalu, který je kvůli rekonstrukci alespoň částečně v provozu, tam máme více skupin," dodal.

Dodal, že s otevřením hotelů a současně s plným obnovením praktické výuky počítají až na jaře. Vymysleli tak částečně náhradní řešení, studenti začali pomáhat v rámci praxe v domově pro seniory. "Před covidem jsme zájem ze strany hotelů téměř nemohli saturovat, nyní ale musíme improvizovat. Studenti z pětihvězdičkového hotelu tak přestoupili na výpomoc do domova důchodců v Karlových Varech a nyní vaří pro seniory," řekl Neumann.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Střední škola stravování a služeb v Karlových Varech, Karlovy Vary, výuka, škola, hotel, domov pro seniory, Jiří Neumann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuchyni luxusního hotelu vyměnili studenti za domov seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.