Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákaz provozu do 12. prosince způsobí skiareálu Klínovec další ztráty

Zákaz užití lyžařských vleků do 12. prosince způsobí podle provozovatele největšího lyžařského areálu v Krušných horách na Klínovci další ekonomické ztráty. Výpadek tak prohloubí finanční ztráty z jara, kdy musel skiareál kvůli koronavirovým opatřením předčasně ukončit sezonu. Denní provoz areálu vyjde na statisíce korun, řekla mluvčí areálu Hana Hoffmannová. Nejvýše položené lyžařské středisko v Krušných horách chtělo otevřít již tento pátek.

Vláda v neděli rozhodla, že ze současného čtvrtého stupně rizika povolí od čtvrtka změnu na mírnější třetí stupeň, kdy se většina podnikatelských činností bude moci obnovit. V usnesení od 3. do 12. prosince, tedy konce nouzového stavu, kabinet na pondělním jednání ale zakázal užití lyžařských vleků a lanových drah veřejností.

Podle mluvčí klínoveckého areálu je zákaz neopodstatněný. "Nedává nám to smysl, když budou otevřeny hotely a restaurace, ale venkovní sportoviště, kdy lyžař sám o sobě svou výbavou je od hlavy k patě chráněný, helma, brýle, rukavice a většina z nich má bundy s límcem až k nosu a šátkem, a pohybuje se na rozlehlé ploše," sdělila Hana Hoffmannová. "Sněhové podmínky jsou v tuto chvíli výborné. Nadále zasněžujeme a připravujeme další sjezdovky," dodala.

Pozdní start sezony může podle ní mít nevratné následky jak pro areál, tak i pro celé horské oblasti a místní podnikatele, kterým vydělá zimní sezona na celý rok. "Klíčové jsou pro nás Vánoce, které tvoří okolo 30 procent tržeb," uvedla mluvčí.

Mluvčí dále uvedla, že provozovatel Klínovce je připraven zahájit bezpečný provoz vzhledem ke koronavirovým opatřením, a to po vzoru lyžařských areálů z okolních zemí. Stále podle ní chybí jasné informace od vlády, za jakých podmínek budou moci areál zprovoznit. "Jsme připraveni připravit koridory a zabezpečit management front, zvýšená hygienická opatření jsou samozřejmostí a vyzkoušeli jsme si je již v létě. Spustíme areál i v omezeném režimu v případě, že to bude mít alespoň malý ekonomický smysl," řekla mluvčí.

Klínovec již do nadcházející sezony investoval několik milionů korun. Musí také splácet investiční úvěry, které činí 60 milionů korun ročně. Ztráty z jara kvůli předčasnému uzavření ale nevykompenzovala skiareálu ani letošní vydařená letní sezona. Stále ale drží plnou kapacitu personálu a je připraven najmout i brigádníky, kteří by dohlíželi na dodržování opatření. Podle mluvčí by areálu pomohly alespoň finanční kompenzace od státu, jako jsou zavedené u okolních horských států.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, služby, turistika, koronavirus, hory, Karlovarský, lyžařské středisko, Krušné hory, Klínovec, Skiareál Klínovec, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz provozu do 12. prosince způsobí skiareálu Klínovec další ztráty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.