Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

V Karlovarském kraji vloni kleslo množství vyprodukovaného odpadu

Celkové množství vyprodukovaného odpadu v Karlovarském kraji loni kleslo na 779.000 tun z předloňských 925.000 tun. Vzrostlo ale množství nebezpečného odpadu. Objem komunálního odpadu zůstává zhruba stejný a klesá v posledních letech jen mírně, vyplývá z údajů ministerstva životního prostředí.

"Při 779.000 tunách odpadu připadalo na jednoho obyvatele kraje 2643 kilogramů. To je po Libereckém kraji druhý nejnižší podíl. Nejvíce odpadu na hlavu vyprodukuje Jihomoravský kraj, 4230 kilogramů," uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Naopak množství nebezpečného odpadu v Karlovarském kraji v posledních letech stoupá a loni jeho množství dosáhlo už 51.000 tun, což bylo nejvíce za posledních deset let. Na jednoho obyvatele tak připadá 173 kilogramů, což staví kraj na pátou příčku mezi kraji.

Komunálního odpadu, který přímo produkují obyvatelé měst a obcí, je trend v Karlovarském kraji jen mírně klesající, ve srovnání s jinými kraji ale pozitivní. Loni se v kraji vyprodukovalo 145.000 tun odpadu, v roce 2018 to bylo 146.000 tun a v roce 2017 to bylo 154.000 tun. Množství vytvořeného komunálního odpadu na obyvatele je v kraji jen 492 kilogramů. Karlovarský kraj je tak jediným v České republice, kde se množství odpadu na hlavu drží pod hranicí 500 kilogramů.

Podle statistik ministerstva životního prostředí ale celorepublikově 46 procent komunálního odpadu stále končí na skládkách a tento podíl se meziročně nezměnil. V zemích Evropské unie přitom průměrný podíl skládkovaného odpadu představuje 24 procent.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, odpady, Karlovarský, 2019, Karlovarský kraj, odpad, komunální odpad, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Evropská unie, Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji vloni kleslo množství vyprodukovaného odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.