Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pátek 17. listopadu 1989 byl v Karlových Varech běžným dnem

První náznak protestního shromáždění se v lázeňském městě uskutečnil podle pamětníků až v pondělí 20. listopadu. Bylo to u Hlavní pošty a z dvaceti lidí se počet během několika dní vyšplhal až na několik tisíc.

„Pátek 17. listopadu 1989 nás zastihl s přáteli z Nezávislé skupiny občanů Západočeského kraje, zorganizované kolem disidenta Jindry Konečného, v Horní Blatné na brigádě. Jezdili jsme tam sázet stromky, současně jsme tam scházeli se stejně smýšlejícími lidmi ze západních a severních Čech k výměně informací k současné situaci a z výtěžku brigád jsme též podporovali rodiny politických vězňů,“ vzpomíná Lev Havlíček, jeden z aktérů revolučního dění v Karlových Varech.

O tom, co se 17. listopadu odehrálo v Praze, se on i jeho kamarádi dozvěděli útržkovitě až druhý den z vysílání Svobodné Evropy nebo Hlasu Ameriky.

„V neděli 19. listopadu večer, po návratu z Blatné, jsem se v podvečer potkal v Karlových Varech s Jirkou Kotkem, kterého jsem do té doby neznal a ten mě zval na druhý den odpoledne k Hlavní poště. V pondělí se u nás u pošty sešlo zhruba kolem dvaceti, někteří lidé  z "našich kruhů" přišli sami od sebe, protože Hlavní pošta byl takový určitý styčný bod. Celkově bylo přítomno více lidí, ale ti postávali v poněkud "uctivé" vzdálenosti,“ pokračuje.

Atmosféra byla rozjitřená emocemi, zazněly první projevy. Další den se u pošty už sešlo mnohem více lidí a zmiňovaná "uctivá" vzdálenost vymizela.

„Řekl bych, že v úterý 21. listopadu se tu také objevil Jindra Konečný, který si svým charismatem lidi okamžitě získal a s Jirkou Kotkem se stali hlavními mluvčími následujících shromáždění a vzápětí vzniklého Občanského fóra. Počet účastníků shromáždění rostl den ode dne snad ještě rychleji než exponenciálně a tisíce lidí se záhy z prostoru na TGM přesunuly před Thermal. Volání po svobodě zalilo celou republiku,“ dodává Lev Havlíček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky revoluce, listopad 1989, Karlovy Vary, vzpomínky, Lev Havlíček, Občanské fórum, Sametová revoluce, Hlavní pošta, Horní Blatná, Praha, Západní Čechy, Severní Čechy, Amerika, Svobodná Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátek 17. listopadu 1989 byl v Karlových Varech běžným dnem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.