Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarští knihovníci si zahráli na postavy z filmových plakátů

Karlovarská krajská knihovna připravila výstavu Knihovníci z plakátů aneb Když nemohou filmy do Varů, musí Vary do filmu. Jde o 28 fotomontáží, v nichž se knihovníci stylizovali do postav ze známých filmových plakátů. Zároveň je to připomínka toho, že v letošním roce se kvůli koronaviru neuskuteční Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Novinářům to řekla mluvčí krajské knihovny Andrea Bocková.

"S nápadem přišla Barbora Čihařová, když se oznámilo, že letošní filmový festival nebude. Chtěli jsme tak udělat něco, co by jej připomínalo. Udělali jsme tak 28 fotografií na motivy skutečných filmových plakátů. Na fotografiích vystupují skoro všichni knihovníci z knihovny," řekla Andrea Bocková, která sama výhrůžně shlíží z plakátu k filmu Misery nechce zemřít.

Fotografie, které jsou hlavní částí plakátů, nafotila Anna Žáčková, studentka druhého ročníku Umělecko-průmyslové školy Karlovy Vary a dcera jedné z knihovnic. Pro studentku fotografie to byl dosud největší projekt. "Nejdřív jsme myslela, že budu jen pomáhat, ale nakonec jsem to nafotila celé," řekla Žáčková.

Podmínkou při výběru motivu bylo to, aby se daly sehnat patřičné rekvizity. Knihovníci také využívali vlastní líčidla a na asi dva týdny proměnili společenský sál knihovny v ateliér.

Velkoformátové fotografie jsou od dneška umístěny v prostorách celé krajské knihovny. Knihovníci v nich vystupují například na plakátech k filmům Pulp Fiction, Kdo chce zabít Jessii, 101 dalmatinů nebo Sestra v akci. I ředitel knihovny Vratislav Emler zaujal role na plakátech Čarodějek z Eastwicku a ve Válce Roseových. "Pro knihovníky, kteří žili po dobu opatření proti koronaviru v mimořádných podmínkách uzavřené knihovny, byla příprava výstavy vítaným zpestřením," dodal ředitel.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, literatura, film, knihovny, Karlovarský kraj, plakát, knihovna, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, výstava, COVID-19, Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Karlovy Vary, Sestra v akci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští knihovníci si zahráli na postavy z filmových plakátů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.