Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Naučná stezka Kladská zabodovala mezi návštěvníky v prestižní anketě

Naučná stezka Kladská se nachází nedaleko Mariánských lázní. Návštěvníci se mohou projít kolem rybníka, loveckého zámečku i přírodní rezervace Kladské rašeliny. Správa CHKO Slavkovský les, která se o stezku stará, si navíc nově odnesla i cenu Adolfa Heyduka pro památku nejvíce přátelskou zdravotně znevýhodněným.

„Naše více než čtyřicetiletá snaha o zpřístupňování Kladských rašelin pomocí naučné stezky a nyní i bezbariérového Domu přírody pro osoby s pohybovým hendikepem byla takto příjemně oceněna. Těší nás dvojnásob, že jsme byli nominováni bez našeho vědomí a hlasovali samotní návštěvníci anonymně prostřednictvím internetu,“ okomentoval ředitel Správy CHKO Slavkovský les Jindřich Horáček.

Lidé mohou každý rok na webových stránkách www.hugonacestach.info přihlásit památky, geologické lokality, technické památky nebo technicky zaměřená muzea s ohledem na to, jak jsou přístupná zdravotně znevýhodněným turistům. Do pátého ročníku nominovala veřejnost celkem 17 památek.

„Za zpřístupnění naučné stezky Kladské rašeliny pro osoby na vozíku a s ohybovým postižením získala cenu za geologickou lokalitu nejvíce přátelskou ke zdravotně znevýhodněným Správa CHKO Slavkovský les s druhým nejvyšším počtem hlasů v udělovaném roce 2019,“ uvedla hlavní koordinátorka projektu Hana Talli Hlubočková.

Základ naučné stezky Kladská byl Správou CHKO Slavkovský les vybudován již v roce 1977. V současné době je naučná stezka provozována společně s Lesy ČR a je koncipována jako dvoukilometrový okruh, doplněný informačními panely a interaktivními prvky. Na většině své délky je tvořena dřevěným povalovým chodníkem přívětivým právě pro osoby s pohybovým omezením. Návštěvníci tak mohou díky stezce vstoupit do okrajové části národní přírodní rezervace Kladské rašeliny. Zároveň zde má stezka zázemí v podobě blízkého parkoviště a informačního centra umístěného v Domě přírody Slavkovského lesa.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto marianskelazne.cz / AOPK ČR

Štítky CHKO Slavkovský les, naučná stezka Kladská, Mariánské Lázně, ocenění, anketa, naučná stezka, Slavkovský les, chráněná krajinná oblast, Kladské rašeliny, Adolf Heyduk, lovecký zámeček, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naučná stezka Kladská zabodovala mezi návštěvníky v prestižní anketě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.