Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Den památky obětí komunismu se v kraji příliš nepřipomíná

Výjimkou je několik měst jako například Mariánské Lázně nebo Ostrov, kde si 70 let od justiční vraždy doktorky Milady Horákové připomenou pietním aktem. V Chebu by se měla podle mluvčí radnice, Simony Liptákové, konat soukromá akce v kostele sv. Mikuláše.

„Oficiální akce k tomu dni neorganizujeme a v minulosti jsme neorganizovali,“ to byla nejčastější odpověď z městských radnic v Karlovarském kraji, kterých jsme se ptali, zda se budou v jejich městě konat akce k připomenutí Dne památky obětí komunismu.

Výjimkou jsou v Mariánských Lázních, kde se v sobotu od 17:30 na kolonádě koná pietní akt. „Ten je nazván Dlužíme to Miladě,“ uvedla ředitelka Infocentra Mariánské Lázně Barbora Tintěrová. Akci má na starost Karolína Vejmělková, která na svém facebookovém profilu uvedla: „Tentokrát je to přesně 70 let od chvíle, kdy komunisté ve vykonstruovaném procesu zavraždili profesorku Miladu Horákovou. Tato statečná žena spolu se stovkami dalších spoluobčanů obětovala pro demokracii v naší zemi svůj život. Pojďme ukázat, že Česká republika je stále plná lidí, kterým na demokracii záleží.“

Pietní akt je připraven i v Ostrově, kde budou podle slov mluvčího radnice Jiřího Jiránka položeny kytice k základnímu kameni připravovaného památníku politickým vězňům.  Právě Ostrov a nedaleký Jáchymov je s komunistickými zvěrstvy velmi spojen, neboť sem byli posíláni muklové do uranových dolů, kde jich mnoho zemřelo.

Podobně pohnutý osud mají v Horním Slavkově, kde si stejně jako v Ostrově a Jáchymově oběti komunismu připomínají v květnu, během akce Jáchymovské peklo. „Město Horní Slavkov má temnou část historie spojenou s uranovými lágry a příběh jednoho z nejznámějších pokusů o útěk. Pravidelně v květnu se u Hrobu politických vězňů umučených za komunistické totality koná pietní akt Jáchymovské peklo. V našem městě se také nachází naučná stezka Uranová Golgota, která mapuje a popisuje místa kde byly těžební jámy a kde stály lágry,“ uvedl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek, který ale přiznal, že přímo v tomto týdnu není ve městě žádná akce.

Ve Františkových Lázních připomenou oběti komunismu na webu i sociálních sítích a také vyvěšením státní vlajky. „V plánu byly akce v ZŠ, ty jsme ale samozřejmě s ohledem na situaci zrušili,“ sdělil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

Zvláštní pietní akt nemá v plánu ani Krajský úřad Karlovarského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Milada Horáková, pieta, komunismu, oběti komunismu, Karlovarský kraj, komunismus, Ostrov, Mariánské Lázně, Cheb, Horní Slavkov, Jan Kuchař, Františkovy Lázně, Jáchymov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den památky obětí komunismu se v kraji příliš nepřipomíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.