Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Je třeba jet za světoznámým bagelem až do New Yorku?

PR článek

Všichni známe bagel - kulatá houska s dírou uprostřed. Tradiční rychlé občerstvení New Yorčanů. V čem je ale bagel tak výjimečný? Je to tím, že je bagel naprosto bez tuku? Nebo je to tím, že se těsto na bagel nejdříve vaří a až po tom peče? Obě dvě odpovědi jsou pravdivé!

My jsme se ale snažili přijít na to, proč si velká restaurační bistra vybírají čím dál tím více mezi svůj sortiment právě zmiňované bagely. Domníváme se ale, že to je díky křupavé a karamelové kůrčičce, která vznikne tím, že se bagel nejdříve vaří ve sladké vodě a až potom se peče v troubě. Nebo třeba tím, že bagel připomíná housku, ale je tak hutná, že svou chutí spíše připomíná chléb. Takový mix všeho.

Bagel - pečivo, které se získá každý chuťový pohárek

Možností, jak naplnit bagel je prakticky nekonečno. Bagel se tak dá považovat za sladký dezert, ale i plnohodnotný oběd. Záleží, čím ho naplníte. Nejpopulárnější bagel po celém světě je s lososem, krémovým sýrem, červenou cibulí, kapary a špenátem. V New Yorku už běžně najdete bistra, která za svůj hlavní produkt vydávají právě plněné bagely. V České Republice zatím taková bistra nenajdete - kromě Bagel Lounge v Karlových Varech, které se v průběhu dvou let rozrostlo i do Františkových Lázní a tento rok nově i do města Cheb.

“Bagel se stal populární hlavně díky tomu, že se náplněmi v bagelech meze nekladou a tak vznikla velká poptávka o tomto produktu původem z polského Krakova. Na své si tak u nás přijde každý zákazník,“ říká Kristýna Bártová, manažerka chebské restaurace Bagel Lounge.

Bagel a jeho historie

Bagel vymysleli židé v roce 1610 a to v Krakově, odtud tato světoznámá pochoutka pochází. Bagel má svůj typický tvar prstence a to má své opodstatnění. Je to takové jeho poznávací znamení. Bagel se dříve nosil a prodával na trhu. Bagely se navlékaly na provázek, aby se lépe přenášely nebo byly nastrkané vedle sebe na tyči, to urychlilo manipulaci prodejce. Prostě obchodník daný počet vysunul a tyč zase zavěsil. Laicky řečeno je to tedy “houska s dírou” a ta už mu navždy zůstala.

Ohodnoť článek

Štítky restaurace, bagel lounge, novinka, Cheb, Bagel, New York, houska, bistro, Krakov, Kristina Barta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je třeba jet za světoznámým bagelem až do New Yorku?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.