Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Instagram zaplavilo několik tisíc černých fotek. Lidé se virtuálně připojují k protestům proti rasové nenávisti ve světě

Řada umělců i běžných uživatelů na Instagram přidává černé fotky. Chtějí tak připomenou oběti rasismu po celém světě. Vše odstartovala smrt černocha George Floyda. Toho při zatýkání zabil policista, který mu sedm minut klečel na krku.

Na videu, které natočil náhodný kolemjdoucí je zachycen policista, který muži klečí na krku. Zatýkaný ho několikrát upozorňuje, že nemůže dýchat a prosí ho, aby ho nezabíjel. Policista však nepolevuje a George Floyda nakonec zabijí.

Policista je obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití. Za svoje chování tak může na 25 let skončit ve vězení. Další tři policisté, kteří u zásahu byli jsou zatím na svobodě.

Černé fotky na Instagramu

Řada umělců a dalších uživatelů se připojila k virtuálním protestům proti rasové nenávisti ve světě. Jde o takzvaný #BlackoutTuesday. Sociální sítě tak zaplavilo tisíce černých fotek. Mezi první se k protestům přidala například Billie Eilish, Lady Gaga, Rihanna nebo Beyoncé.

"Američani jsou rasisti každým coulem, to je prostě fakt. Nyní ale nastal čas, aby černošskou komunitu podpořily všechny ostatní komunity, abychom tuhle špatnost, jež je v rozporu s Bohem nebo-jakýmkoliv-Tvůrcem, zastavili," napsala na svém Twitteru Lady Gaga.

Podporu řada umělců vyjádřila i tak, že přestala publikovat. Většina z nich včera nevydala žádnou skladbu, nepřidala příspěvek na sociální sítě ani nevystoupila. V České republice se přidala i některá média. Výzvu podpořila tím způsobem, že během včerejška nepublikovala žádný nový obsah.

V USA přerostla situace přes hlavu

Prakticky po celých Spojených státech v těchto dnech lidé protestují a rabují. Některá tamní média dokonce mluví o občanské válce. Po internetu v těchto dnech koluje několik videí pouličních bitek mezi místními černochy a bělochy.

Některá jsou dokonce natolik drastická, že je sociální sítě cenzurují a blokují. Na jednom z nich je například zachycená černoška středního věku ve chvíli, kdy do hlavy bije bělošskou stařenku na invalidním vozíku.

Olej do ohně přilil i sám prezident Donald Trump, ten na svém Twitteru vzkázal: „… když začne rabování, začne střelba.“ Tím chtěl obyvatelé varovat před tím, že je policie připravená těžce zasáhnout. Podle deníku Time se už ale pravděpodobně v Minneapolis střílelo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky #BlackoutTuesday, George Floyda, rasismus, nepokoje, USA? vražda, policista, černoch, běloch, rabování, Instagram, protest, George Floyd, Lady Gaga, Donald Trump, sociální síť, USA, Billie Eilish, Twitter, Tim Walz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Instagram zaplavilo několik tisíc černých fotek. Lidé se virtuálně připojují k protestům proti rasové nenávisti ve světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.