Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

ANO chce do konce týdne oznámit, jak bude vládnout v Karlovarském kraji

Hnutí ANO, které vyhrálo krajské volby v Karlovarském kraji, chce ještě do konce tohoto týdne oznámit, jestli kraj povede samo nebo přizve koaličního partnera, sdělila Jana Mračková Vildumetzová, která byla jedničkou kandidátky ANO. Ve volbách získalo ANO 28 křesel ze 45, což dává ANO možnost sestavit i jednobarevnou krajskou vládu.

Po volbách ANO oznámilo, že se chce setkat se všemi subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva v Karlovarském kraji, tedy se STAN, SPD + Trikolora, ODS a Volbou pro kraj (VOK). „Jednání se všemi subjekty proběhla v minulém týdnu, pouze zástupci STAN setkání odmítli. Z jednání jsem měla velmi dobrý pocit, na všech bylo vidět, že chtějí spolupracovat a kraj posouvat. Tento týden svolám jednání krajského předsednictva ANO a následně zastupitelský klub, včetně tiskové konference, na které zazní vše podstatné," uvedla Jana Mračková Vildumetzová.

Hnutí STAN předem říkalo, že jednání o případné spolupráci s ANO nemá smysl, nicméně, až se začne jednat o obsazení pozic ve výborech a komisích zastupitelstva, bude STAN s vítězi voleb jednat.

Podle Karly Maříkové, poslankyně a lídryně koalice SPD + Trikolora v Karlovarském kraji, se zástupci ANO s SPD sešli a o možnostech spolupráce jednali. „Nyní je to na hnutí ANO, jestli někoho osloví. Má dostatečný počet křesel na to, aby mohlo vládnout samo. Pro nás je ale logicky nejbližším případným partnerem v zastupitelstvu," řekla Maříková.

Podle zákona ustavující zastupitelstvo svolává dosavadní hejtman Petr Kulhánek (STAN). Reálný termín prvního jednání je 21. října, řekl. Je ale nutné počkat, jestli se někdo neobrátí na krajský soud se stížností na průběh voleb. Pokud ano, bylo by nutné počkat do rozhodnutí soudu, což může svolání zasedání nových zastupitelů posunout až o tři týdny.

V krajských volbách získalo letos ANO 28 křesel, STAN sedm křesel, SPD s Trikolorou čtyři křesla a po třech křeslech v zastupitelstvu Karlovarského kraje má ODS a VOK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Mračková Vildumezová

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO chce do konce týdne oznámit, jak bude vládnout v Karlovarském kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.