Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město Karlovy Vary umožní podnikatelům odložit platby nájemného

Vedení radnice se zabývalo i dalšími opatřeními, které mají pomoci podnikatelům překlenout momentální složitou situaci. Pomoc se netýká jen nájemného za prostory, ale i za předzahrádky nebo například i za povolení vjezdu do lázeňského území.

Rada města Karlovy Vary schválila možnost odkladu plateb nájemného za městské prostory k podnikání, za umístění prodejních stánků a reklamních zařízení na pozemcích města. U smluv s inflační doložkou nebude navyšováno nájemné.

„Již 14 dní mají místní podnikatelé možnost odložit platbu významných místních poplatků - za užívání veřejného prostranství formou restaurační předzahrádky a poplatku z pobytu. Plátci poplatku za povolení k vjezdu do lázeňského území mohou využít prodloužení platnosti již vydaného povolení,“ uvedla mluvčí magistrátu Helena Kyselá s tím,  že  případně mohou žádat vrácení přeplatku, pokud by povolení trvale nevyužívali.

„Jedná se o úlevy k překlenutí momentální situace a opatření souvisejících s nouzovým stavem. Zároveň jde o kroky, které jsme byli schopni zrealizovat ihned. Vytvořili jsme si tak i určitý časový prostor pro další formy a mechanismy pomoci. Musíme sledovat a vyhodnocovat nové zákonné normy a kompenzace ze strany státu, aby naše nástroje byly v souladu,“ vysvětluje primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová a pokračuje: „V součinnosti se Svazem měst a obcí ČR budeme hledat možnosti legislativně správného postupu pro případné prominutí některých místních poplatků. A v neposlední řadě musíme zanalyzovat dopady epidemie koronaviru na městkou ekonomiku, na příjmy i výdaje města, našich společností a organizací.“

Nově schválená možnost odkladu nájemného se vztahuje na platby za měsíce březen, duben a květen, přičemž odklad je možný až do 31. 12. 2020. Za pozdní úhradu nebudou uplatňovány žádné sankce (penále, úroky z prodlení, smluvní pokuty apod.).

„Podnikatelé si mohou o odklad plateb požádat do 1. 6. 2020. Formulář je ke stažení na webu magistrátu města,“ dodala mluvčí magistrátu.

Rada města také revokovala své únorové rozhodnutí, kterým se u smluv s inflační doložkou zvedala výše nájemného u pozemků a nebytových prostor o roční míru inflace ve výši 2,8 %, což také může částečně zmírnit ekonomické dopady na řadu nájemců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Karlovy Vary, podnikatelé, peníze, nájemné, rada města, úlevy, platba, poplatek, magistrát, pandemie covidu-19, Andrea Pfeffer Ferklová, Svaz měst a obcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Karlovy Vary umožní podnikatelům odložit platby nájemného  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.