Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Učitelé si zaslouží ještě více peněz, tlačí odboráři na vládu

Odboráři ve školství budou pro rok 2024 usilovat o nárůst průměrného platu pedagogů a nepedagogických pracovníků ve školách o deset procent. Požadavek se má týkat školských pracovníků, na které se nevztahuje vládou avizované navýšení platů na úroveň 130 procent průměrné mzdy v ČR, tedy například asistentů pedagoga, školských psychologů či pracovníků ve školních jídelnách

Novinářům to sdělil předseda školských odborů František Dobšík. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) řekl, že o platech ve školství je připraven s předáky odborářů a ministerstvem financí intenzivně jednat.

Učitelé včetně vedoucích pracovníků loni v průměru podle dat, která poskytlo ministerstvo školství (MŠMT), dostávali hrubou měsíční odměnu ve výši 48.204 korun. Plat jim tak meziročně vzrostl o 0,8 procenta. Oproti roku 2017, kdy nastoupila bývalá vláda Babiše, pedagogům výplata stoupla o 52,8 procenta. Do dat MŠMT nejsou započteni vysokoškolští pedagogové. Loni byl průměrný výdělek učitelů ve veřejných školách včetně vedoucích pracovníků na 119,46 procenta průměrné mzdy. Předloni, kdy byla podle statistiků průměrná odměna ve výši 37.839 korun měsíčně, dostávali učitelé plat na úrovni asi 126 procent průměru.

Neučitelské pedagogické profese berou podle Dobšíka ve školách nyní o tisíce korun nižší odměnu než učitelé. Ještě vyšší rozdíl vznikne v případě, že politici schválí návrh zákona o pedagogických pracovnících a školského zákona. Ten počítá s navýšením platů učitelů od příštího roku na 130 procent průměrné mzdy. Opatření v dubnu schválila Sněmovna, novelu učitelského a školského zákona bude projednávat ještě Senát. Z jakých údajů se bude výše výdělku počítat, zatím není konkrétně stanoveno. Původní vládní návrh předpokládal stanovování objemu peněz na platy pedagogických pracovníků na nejméně 1,404násobek průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v Česku vždy za předminulý rok.

Vedení školských odborů v mateřských, základních a středních školách kritizuje současnou vládu premiéra Fialy, protože podle odborářů vláda v podpoře zaměstnanců škol adekvátně nenavázala na předchozí vládu Andreje Babiše (ANO), za níž platy ve školství výrazně rostly. Dobšík bude dnes na sjezdu členů Českomoravského odborového svazu pracovníků školství pozici předsedy odborářů ve školství obhajovat. O znovuzvolení na pozici místopředsedkyně se uchází Markéta Seidlová.

Ministr Bek zatím informoval, že bude o platech s odboráři jednat. Zatím podle něj není jasné, jak naplnit závazek vlády na navýšení platů učitelů na 130 procent průměru. „Budeme hledat řešení, které bude férově naplňovat závazek vlády," řekl ministr na dotazy novinářů. Doplnil, že legislativní proces ještě není ukončený.

„Každé slovo, které se změní v té legislativě, implikuje jiný způsob interpretace toho závazku 130 procent. Pokud budeme počítat závazek 130 procent od prognóz, tak zřejmě vznikne debata o tom, kterou prognózu budeme brát jako závaznou, může pak dojít ke sporům. Nevýhoda vztahu k minulým datum reálným, jako tomu je u ústavních činitelů, má zase jiné nevýhody. Tam je časové zdržení, které by bylo možné vyrovnávat nějakým mechanickým výpočtem," řekl Bek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČMKOS

Štítky Odbory, Vláda, Platy, Učitelé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé si zaslouží ještě více peněz, tlačí odboráři na vládu  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.