Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Součástí našeho RESTARTU je dálnice i vysoká škola, říká Jiří Vaněček

PR článek

Karlovy Vary stojí na křižovatce. Město dlouhá léta žilo z turistického ruchu závislého do značné míry na turistech z Ruské federace. Po dvou těžkých covidových letech a očekávanému obratu k lepšímu přišla válka na Ukrajině. A tak se i tato poslední naděje v podstatě zhroutila. Občané Karlových Varů budou již v pátek a v sobotu 23. a 24. září volit nové zastupitelstvo, a tedy i nové vedení města. „Musíme ihned začít s restartem ekonomiky Karlových Varů. I když jsme teď uprostřed krize, ven můžeme vyjít mnohem silnější,“ říká optimisticky kandidát na primátora města za koalici SPOLU pro Karlovy Vary Jiří Vaněček. Dlouhodobě také zodpovídá dotazy občanů.

Ve vaší kampani hovoříte o nutnosti restartovat Karlovy Vary. Co si pod tím ale představit?
Naše město bylo doposud bytostně závislé především na turismu. Je to pochopitelné. Žijeme v krásném městě s bohatou historií a krásnou přírodou okolo. Jenže jsme jaksi přehlíželi možnost, že se to všechno může zhroutit. Což se bohužel stalo. Já to ale nevnímám jako katastrofu. Každá krize je zároveň také příležitostí k tomu poučit se z minulých chyb, najít nový směr a vydat se naproti k bezpečnější budoucnosti.

Jaký by ten směr podle vás měl být?
Musíme být mnohem průraznější. Musíme být daleko víc slyšet. Musíme pojmenovat, co chceme a za tím si jít. Vezměte si, že žijeme v krajském městě, které leží v regionu, který patří k nejméně rozvinutým v celé republice. Jednou za rok se nám sem sjedou filmové hvězdy z celé planety, ale tím to nesmí skončit. Lidem to nezaručí lépe placenou práci, našim dětem to nezlepší přístup ke vzdělání, naši senioři nemají dostupnější zdravotní péči. Přitom to jsou věci, o které musíme usilovat.

A jak toho chcete dosáhnout? Z pozice primátora krajského města se vám budou těžko prosazovat velké strukturální změny, o kterých hovoříte.
Nemyslím si to. Dlouhé roky působím jako manažer. Dobře vím, že když si nepůjdu za svým, tak to zkrátka mít nebudu. To, že usiluji o post primátora Karlových Varů v rámci koalice SPOLU není náhoda. Už na začátku kampaně jsem se potkal s premiérem Fialou, jel jsem do Prahy za ministrem dopravy Kupkou a komunikoval jsem s celou řadou dalších osobností. Naprosto stěžejní pro naše město, ale i pro celý náš region je to, aby se konečně dostavěla dálnice. O tom jsem s nimi mluvil a ujistili mě, že budou v tomto projektu pokračovat. Je přeci ostuda, že jsme nejzápadnější region země, sousedíme s nejbohatší německou spolkovou zemí, ale nemáme sem z hlavního města naší země ani pořádnou dálnici, ani železnici. Mnohem lépe se dostaneme do Německa. Jak by se pak ten náš region a naše město mělo rozvíjet, když se sem ani pořádně nedostanete ze zbytku naší země?

Dálnici nicméně staví stát. Jak plánujete vládnout městu, co jsou vaše priority pro příští čtyři roky?
Naše role musí být taková, že nesmíme jen přihlížet, ale musíme ty politiky v Praze neustále masírovat, aby na nás nezapomněli. To je první úkol. Druhý úkol je pomoci dostat na nohy místní podnikatele, kteří za poslední dva, tři roky zkusili něco neuvěřitelného. Chci za naše město vést aktivní zahraniční politiku. Musíme se začít rychle orientovat na nové trhy, dostat sem turisty třeba z Německa, z Rakouska, Francie… Současně už dnes vedu debaty s investory z Kataru, kteří projevují enormní zájem tady investovat nemalé peníze. Přivedeme do města nový kapitál, který vytvoří nová pracovní místa, která budou kvalitnější a lépe placená. To je ekonomický restart, o kterém hovořím, a který se dá provést relativně rychle a nezávisle na dalším dění.

Hovoříte také o nové vysoké škole, která by měla být v Karlových Varech. Co přesně by to mělo být za školu?
To je otázka vyjednávání. Nemusíme ale budovat nic převratného, nemusíme vymýšlet kolo. Karlovy Vary patří mezi nejvýraznější místa českého lázeňství vůbec. Proto dává smysl, aby v našem městě vznikl vysokoškolský magisterský program pro obory fyzioterapie a balneoterapie. Jednak čeští fyzioterapeuti a fyzioterapeutky s vysokoškolským vzděláním a praxí v českém lázeňství jsou vysoce ceněnou komoditou. Dnes se skvěle uplatní v zahraničí, třeba i v zemích Perského zálivu. My však musíme usilovat o to, aby nám takto vzdělaní a šikovní lidé zůstávali doma a svět jezdil za nimi. Za druhé to pak bude lákadlo pro mladé lidi z celé země, protože Karlovy Vary jsou ikona lázeňství a tento vzdělávací obor se sem skvěle hodí. Navíc je i atraktivní. Úkolem města je pak vytvořit podmínky pro to, aby tady mohli tito mladí lidé bydlet, nakupovat, trávit volný čas, zakládat rodiny. Z toho samozřejmě musí těžit také všichni Karlovaráci. Cesta a směr jsou ale jasné: rozvoj města do budoucnosti, ne přešlapování na místě.

Jedním z témat dneška jsou také energie a zdražování, což se nepochybně propíše také do ekonomických možností města. Jak se s tím plánujete poprat?
Tu neuvěřitelnou inflaci určitě nezkrotí primátor Karlových Varů ani jiného města. To prostě musíme nějak zvládnout. Energie řeší na celostátní, a dokonce i na celoevropské úrovni naše vláda v čele s premiérem z koalice SPOLU. Naše role skutečně začíná až na té lokální úrovni, a tady mám jasno. Musíme se výrazně více zaměřit na energetickou soběstačnost. Má město nějaké budovy ve svém vlastnictví? Rozhodně ano! Pak na střechy musíme začít instalovat solární panely, které zajistí jejich chod. Musíme investovat třeba do tepelných čerpadel. Budeme podporovat lokální projekty energetické nezávislosti. Musíme snižovat energetickou náročnost budov třeba tím, že je zateplíme. To jsou věci, do kterých zkrátka musíme investovat. Naše město má taky jednu obrovskou výhodu, a tou jsou termální prameny. Doposud jsme si této energie z naší Země moc nevážili, teď ji ale pojďme využít v náš prospěch, tedy nejen v lázeňství, ale třeba i pro vytápění či ohřev.

Jak by podle vás měly vypadat Karlovy Vary za čtyři roky, pokud se stanete primátorem města?
Bude to sebevědomé město, které si udrží vysokou kvalitu městské hromadné dopravy. Ta je už dnes opravdu nadstandardní. Bude to město, kde rozumně zaparkujete. Povede sem významný kus dálnice a budeme se bavit o dalších infrastrukturních projektech. Budeme rozhodně méně závislí na Rusku a budeme se do výrazně větší míry umět spolehnout sami na sebe. Pevně věřím, že tady budeme mít vysokou školu a zahájíme výstavbu nových projektů pro bydlení. Všechno se nezlepší mávnutím kouzelného proutku. Kdo to slibuje, tak lže. Ale odpracujeme maximum, co budeme moci a pro co dostaneme důvěru.  


zadavatel: SPOLU, zhotovitel: SPOLU  

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SPOLU

Štítky Jiří Vaněček, SPOLU, Karlovy Vary, Karlovarský, volby 2022, primátor, kandidát, dálnice, vysoká škola, Rusko, ruská invaze na Ukrajinu, Německo, Praha, Petr Fiala, Martin Kupka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Součástí našeho RESTARTU je dálnice i vysoká škola, říká Jiří Vaněček  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.