Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SPD zveřejnila vzor stížnosti na povinné očkování pro zaslání ombudsmanovi

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zveřejnilo vzor stížnosti pro ombudsmana na povinné očkování proti covidu-19. Novinářům to sdělila mluvčí SPD Barbora Šťastná. Ombudsman Stanislav Křeček podle SPD zváží, že se kvůli očkování obrátí na Ústavní soud (ÚS), pokud dostane větší množství podnětů. SPD se nepodařilo sehnat dost podpisů zákonodárců, aby návrh na zrušení vyhlášky podala sama. Návrh avizovala koncem prosince i skupina senátorů v čele s Jiřím Růžičkou z klubu STAN.

Snahu napadnout u ÚS vyhlášku o povinném očkování oznámila SPD v polovině prosince. Povinné očkování považuje hnutí za diskriminační. K podání návrhu na zrušení předpisu je potřeba 25 poslanců či deseti senátorů, SPD má ve Sněmovně 20 křesel. „SPD vyzvala poslance ostatních stran, zda by nedodali chybějících pět podpisů, ale žádný jiný poslanecký klub se k výzvě nepřipojil,“ uvedla Šťastná.

Předseda SPD Tomio Okamura se proto v pondělí obrátil na Křečka, který může podle zákona o Ústavním soudu návrh také podat. „Ombudsman předsedovi Okamurovi sdělil, že v případě, že by jeho úřad dostal větší množství stížností od občanů v této věci, tak by podání stížnosti zvážil,“ uvedla Šťastná. SPD poté připravila vzor stížnosti k ombudsmanovi, který zveřejnila na webu.

Úmysl obrátit se na ÚS oznámila minulý týden i skupina senátorů. „Vyhláška dále rozděluje už tak polarizovanou společnost, nehledá jiné cesty řešení velkého problému a je naprosto nevymahatelná," vysvětlil Růžička. Ústavní stížnost podle něj podepsali senátoři napříč frakcemi, nikoli však kvůli tomu, že by byli odpůrci očkování. Téměř všichni navrhovatelé stížnosti očkováni jsou, dodal.

Vyhláška schválená bývalou vládou Andreje Babiše (ANO) má od března zavést povinné očkování pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro seniory. Novelu vyhlášky chce předložit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v první polovině února se znalostí vývoje epidemie.

Ústavní soud o povinnosti podstoupit očkování už v minulosti rozhodoval. V roce 2014 zamítl návrh na zrušení části zákona o ochraně veřejného zdraví, v níž zrušení pasáže o povinném očkování domáhali rodiče kvůli odmítnutí pravidelného očkování jejich tehdy nezletilé dcery.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Tomio Okamura

Štítky SPD, Okamura, Stížnost, očkování, Covid, Svoboda a přímá demokracie, ústavní soud, ombudsman, Jiří Růžička, Stanislav Křeček, Barbora Šťastná, Starostové a nezávislí, Tomio Okamura, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SPD zveřejnila vzor stížnosti na povinné očkování pro zaslání ombudsmanovi  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.