Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dopady daňových změn do rozpočtu Karlovarského kraje budou vysoké

Daňové změny schválené sněmovnou se v rozpočtu Karlovarského kraje projeví výpadkem příjmů přes 250 milionů korun, ale možná i výrazně větším. Karlovarský kraj by ale mohl díky dobrému hospodaření v letošním roce část takového výpadku příjmů pokrýt předpokládaným přebytkem hospodaření. Řekla to náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Kraje ale budou jednat i o kompenzacích od státu.

V současném návrhu rozpočtu se zatím s dopady zrušení superhrubé mzdy nepočítá. I tak bude nutné vyškrtat asi 150 milionů korun na výdajích. "Podle posledních odhadů by měly být dopady zrušení superhrubé mzdy do krajského rozpočtu asi 250 milionů korun. To se ale nepočítalo i s dalšími změnami, které sněmovna schválila, takže skutečnost může být ještě výrazně horší," řekla Jana Mračková Vildumetzová.

Díky úsporám zejména v provozních výdajích a tomu, že z loňského přebytku kraj zapojil do příjmů 600 milionů korun, by ale Karlovarský kraj mohl i letos přes všechny propady příjmů způsobené koronavirovou krizí skončit v přebytku. "Zatím jde o odhad mezi 200 až 400 miliony korun. Hodně bude záležet na tom, kolik nám přijde na daňových příjmech v prosinci," uvedla Mračková Vildumetzová.

Kraje se podle ní budou snažit získat od státu kompenzace a stejný přístup očekává i od měst a obcí. Na Asociaci krajů ČR už proto vznikla pracovní skupina, která by měla s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o možných kompenzacích jednat. Sněmovnou schválený daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent, musí ale ještě projít schválováním v Senátu a poté ho musí podepsat prezident.

Příští rok ale bude každopádně velmi náročný. Podle Mračkové Vildumetzové se bude muset vedení kraje rozhodovat, kde výdaje škrtat. Určitě na provozních výdajích, ale pokud to nebude stačit, úspory by se mohly dotknout i krajských dotací, příspěvkových organizací nebo třeba služeb pro obyvatele, jako například dotací na dopravní obslužnost. Zrušením superhrubé mzdy si sice polepší zaměstnanci, dopady do veřejných rozpočtů budou ale značné.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, daně, Karlovarský kraj, rozpočet, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, superhrubá mzda, Poslanecká sněmovna ČR, koronavirová krize, Alena Schillerová, Senát Parlamentu ČR, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopady daňových změn do rozpočtu Karlovarského kraje budou vysoké  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.