Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Všechny úspěšné strany v Karlovarském kraji jdou znovu do voleb

V Karlovarském kraji už oznámily kandidaturu do krajských voleb všechny strany a hnutí, které v posledních volbách uspěly. O křesla ve 45členném krajském zastupitelstvu se budou ale ucházet i další. Před čtyřmi lety kandidovalo 20 stran a hnutí, do zastupitelstva se dostalo osm z nich.

Termín pro podání kandidátních listin vyprší 28. července. Poté bude ještě krajský úřad kandidátky kontrolovat a případně požádá strany o doplnění. Teprve poté platné kandidátky zaregistruje.

Hnutí ANO 2011, které před čtyřmi lety v kraji vyhrálo, povede letos do voleb hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. Bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová bude dvojkou kandidátky.

Sociální demokraté, kteří v roce 2016 získali druhý největší počet hlasů, ale skončili v opozici, letos vsadili na nové tváře a úspěšné komunální politiky. Kandidátku tak povede starosta Rotavy Michal Červenka.

V čele kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy bude Eva Valjentová, která krátce v roce 2015 jako statutární vicehejtmanka stála v čele kraje.

Koalice STAN s karlovarskou KOA a TOP 09 se letos rozšířila o Volbu pro město, která v posledních komunálních volbách drtivě zvítězila v Chebu. Společnou kandidátku povede bývalý karlovarský primátor Petr Kulhánek.

ODS se letos dohodla na spolupráci v krajských volbách v Karlovarském kraji s KDU-ČSL. V čele společné kandidátky bude Karel Jakobec, místostarosta Sokolova a krajský radní.

Pod novým názvem Místní kandiduje v kraji relativně silné Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí (HNHRM). Lídrem kandidátky bude chodovský starosta Patrik Pizinger.

Jedničkou kandidátky SPD bude v krajských volbách poslankyně parlamentu Karla Maříková. V čele pirátské kandidátky bude znovu Josef Janů, současný radní Karlovarského kraje.

Kandidaturu v krajských volbách oznámily i menší politické subjekty, které v posledních volbách křeslo v zastupitelstvu nezískaly. Volba pro kraj s podporou hnutí Karlovaráci a dalších osobností z celého kraje nasadí jako jedničku kandidátky Josefa Märze. S pozměněným názvem na Zdraví Sport Prosperita kandiduje i hnutí, které před čtyřmi lety kandidovalo pod názvem PRO Zdraví a Sport. Lídrem bude Petr Ajšman.

Současnou krajskou koalici tvoří hnutí ANO, ODS, Piráti a HNHRM. V radě je i jeden zastupitel, zvolený za SPO. V tomto složení má koalice 24 hlasů ve 45členném zastupitelstvu.

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky ČR, volby, kraje, Karlovarský kraj, krajské volby, ANO 2011, Petr Kubis, Jana Mračková Vildumetzová, ODS, Michal Červenka, Eva Valjentová, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny úspěšné strany v Karlovarském kraji jdou znovu do voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.