Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Statek Milíkov na Chebsku oživily ukázky tradičních řemesel či techniky

Ruční mlácení obilí nebo předení na kolovratu si dnes mohli vyzkoušet návštěvníci hrázděného statku Milíkov na Chebsku. Místní usedlost dnes pořádala dožínkové slavnosti. Na programu nechyběly ukázky tradičních řemesel a prací, prezentace historické zemědělské techniky či komentované prohlídky hrázděného statku, který prošel před několika lety rozsáhlou obnovou. Tradiční akce se i přes vysoké venkovní teploty zúčastnily desítky lidí.

Pořadatelé si pro návštěvníky připravili ukázky tradičních řemesel a prací, které se vázaly v minulosti k životu na hospodářství. Šlo například o pletení košíků, výrobu štípaných šindelů či pletení chebských punčoch. Letošní novinkou byla ukázka soustružení dřeva na ručním soustruhu nebo prezentace drobných domácích zvířat. Návštěvníci mohli vidět například holuby, kteří se v minulosti na Chebsku chovali ve velkém.

Lidé si na statku mohli vyzkoušet také předení ovčí vlny na původním kolovratu. „Je to kolovrat, který byl u nás doma. Nikdy na něm nikdo nepředl a postupně se rozpadal. A když jsem se naučila příst, tak mi ho manžel zprovoznil a já jsem mu vdechla druhý život a znova přede," řekla Jaroslava Návratová, která se narodila v Milíkově. Práce na jednošlapkovém kolovratu podle ní není lehká. Naučit se na něm příst trvá i několik měsíců.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit.

„Dožínky se udržovaly velice dlouho. V takovém širším rozšíření se udržovaly v 50. a 60. letech, do půlky 70. let určitě. Pak už to pomaličku na těch vesnicích začalo odumírat, nebo se to nazývalo jinak, slavilo se spíš posvícení, nežli se slavily dožínky. A pak se dožínky ve velkém začaly objevovat po roce 1990," řekla ČTK etnografka chebského muzea Iva Votroubková.

Hrázděný statek č.p.18 je významnou památkou lidové architektury na Chebsku. V roce 2008 ho zakoupil Karlovarský kraj od soukromého majitele a o pár let později na něm začaly rekonstrukční práce. V první etapě byla opravena stodola a následně v roce 2016 kůlna. V roce 2017 byl statek pro veřejnost uzavřen a začaly stavební úpravy obytného stavení a domečku v místech původních samostatných chlévů, který dnes slouží jako pokladna. Projekt rekonstrukce areálu zhruba za 25 milionů korun byl financován z evropských dotací a z prostředků Karlovarského kraje.

Usedlost se nyní těší mezi místními i turisty velké oblibě. Letos ji hojně navštěvovaly také školy z celého kraje. V plánu je na statek pořídit ještě repliku roubeného špýcharu, který býval součástí statků na Chebsku.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzum Cheb, ilustrační foto

Štítky folklor, zemědělství, Milíkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statek Milíkov na Chebsku oživily ukázky tradičních řemesel či techniky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.