Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na Chebsku otevřelo nové muzeum, které připomíná společné soužití Čechů a Němců

Osudy obyvatel česko-německého pohraničí ve 20. století si mohou návštěvníci připomenout v nově otevřeném muzeu v Plesné na Chebsku. Česko-německé muzeum tam loni vzniklo přestavbou bývalé textilní továrny v centru města. Expozice představí české a německé obyvatele přibližně od začátku minulého století do pádu železné opony, řekl starosta Plesné Petr Schaller (TOP 09).

Expozice popisuje na příběhu konkrétního člověka, syna posledního německého starosty Plesné Adolfa Penzela, jak vypadalo v příhraničí soužití dvou národností. Vypráví o dětství v Plesné, nástupu fašismu i odsunu německých obyvatel a o nových začátcích těch, kteří odsud museli po válce odejít.

Vysídlení v expozici připomíná snímek, ve kterém Adolf Penzel vzpomíná na balení zavazedel. Tehdy mu bylo osm let. „Vypráví o tom, že si s sebou chtěl vzít i medvídka, ale maminka mu řekla, že si ho bohužel vzít nemůže. Tak naštvaný odešel s kamarádem do lesa, kam si šel toho medvídka zakopat s domněním, že se jednou pro něj vrátí. To se ale bohužel nestalo," řekl starosta. „Medvídek zůstal někde zakopaný a možná někdy ho půjdeme s dětmi hledat," dodal. Balení kufrů podle tehdejšího nařízení si mohou návštěvníci vyzkoušet na interaktivním panelu. Lidé si s sebou mohli vzít pouze věci osobní potřeby, maximálně 30 kilogramů.

Právě Adolf Penzel stojí za vznikem muzea ve městě Eichenzell, kam se po válce uchýlila většina odsunutých plesenských Němců. Bylo jich tehdy přibližně pět stovek. Před dvěma lety ale zemřel, otevření muzea v Plesné se tak nedočkal. Jeho manželka darovala muzeu jeho původní kroj, který je zde nyní vystaven.

Muzeum představuje život v pohraničí také z českého pohledu. Zachycuje vznik Československa, vzestup německého nacionalismu včetně odsunu českého obyvatelstva, asi padesáti Čechů z Plesné. V další z expozic se lidé dozvědí o historii Plesné a okolí, také informace o vývoji průmyslu a rovněž o geologii Chebska. Jedna z častí je věnována zdejšímu fenoménu - zemětřesení.

Pro veřejnost se muzeum poprvé otevřelo minulý týden v pátek. Za víkend ho navštívilo přes 700 lidí, hlavně místních obyvatel a Němců žijících v sousedním Bavorsku a jejich příbuzných. Také přišli lidé, kteří měli k Plesné nějaký vztah, buď zde žili, nebo pracovali v továrně. Vysoká návštěvnost pracovníky muzea překvapila, lidé se podle nich o Plesnou a její historii zajímají. Muzeum bude otevřené zatím od pátku do neděle.

Dvoutisícové město pořídilo objekt určený k demolici před několika lety za necelých pět milionů korun. Původní textilní továrna se před 30 lety v privatizaci rozprodala a budova od té doby zůstala prázdná a chátrala. Radnice byla s projektem na vznik česko-německého muzea úspěšná v žádosti o přeshraniční dotaci. Na celkové náklady téměř 100 milionů korun dostala padesátimilionovou dotaci. Na zbytek si město vzalo úvěr.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Plesná

Štítky Chebsko, Kraj, Karlovarský, Muzeum, Expozice, Češi, Němci, Sudety

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Chebsku otevřelo nové muzeum, které připomíná společné soužití Čechů a Němců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.