Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odešla legenda, zemřel herec Josef Abrhám. Bylo mu 82 let

Zemřel český herec Josef Abrhám. Bylo mu 82 let. Diváci ho znají z rolí ve filmech Vrchní, prchni!, Člověk proti zkáze, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, ale také díky roli v seriálu Nemocnice na kraji města. Přes 40 let měl za manželku Libuši Šafránkovou. Abrhám studoval pražskou DAMU, hrál ve Vinohradském divadle, ale také v Činoherním klubu. O úmrtí Abrháma informoval Blesk.

Proslavily ho role všelijakých fešáků, svůdníků, lékařů, role humorné i vážné. Ale nejvíc ze všeho se Josef Abrhám, který zemřel v pondělí ve věku 82 let, zapsal divákům do paměti jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo falešný vrchní v komedii Vrchní, prchni! Jeden z nejpopulárnějších českých herců své umění, podle kritiků bravurní, uplatnil nesčetněkrát na divadle, ve filmu i na televizní obrazovce. Svou dlouholetou manželku Libuši Šafránkovou přežil o necelý rok.

Jeho nejvýraznější rolí z poslední doby byl part padlého kancléře ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011, kterou si bývalý prezident splnil svůj režisérský sen. Snímek na motivy stejnojmenné Havlovy hry byl kritikou přijat spíše rozpačitě. V roce 2016 se Abrhám objevil také v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 společně s mnoha dalšími hereckými hvězdami.

Řadu zajímavých rolí přinesla Abrhámovi už šedesátá a sedmdesátá léta 20. století, mimo jiné ve snímcích Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V Člověku proti zkáze z roku 1989 ztělesnil Karla Čapka.

V roce 1976 se objevil v epizodním partu v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! A s ním přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům. Titulní a vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře.

V pražském Činoherním klubu zase exceloval ve hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience.

Cihlářský synek z evangelické rodiny Josef Abrhám prožil dětství na Slovácku: "Lítali jsme po loukách, zahradách, lese, koupali se v rybníku. Zažil jsem tu i válku, kterou jsem tehdy vnímal velmi romanticky a dobrodružně," vzpomínal v jednom rozhovoru.

Dědova cihelna výborně prosperovala a spolupracovala na Baťových stavbách ve Zlíně, kde se Josef 14. prosince 1939 narodil. Po maturitě však nemohl kvůli kádrovému posudku na žádnou vysokou školu. Nejdříve proto pracoval ve znárodněné rodinné cihelně, aby pak mohl vyplnit do přihlášky na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě povolání - dělník.

Po dvou semestrech přešel na pražskou DAMU a vojenskou službu si odbyl v pražském Vinohradském divadle: "Hrál jsem s panem Marvanem, Vojtou, Pivcem, Smolíkem, Högerem, Lukavským a Štěpánkem. To mi osud vynahradil za všechny ty potíže," říkával.

Po vojně dostal nabídku do Národního divadla, ale rozhodl se pro experiment. V začínajícím divadle v ulici Ve Smečkách, které dostalo název Činoherní klub, strávil celých 30 let. A seznámil se tu i se svou manželkou Libuší Šafránkovou.

Tažení filmovým světem zahájil v roce 1961 studentským snímkem Věry Chytilové Strop. Celkem natočil více než 50 filmů. K novějším titulům patřila Kráska v nesnázích režiséra Jana Hřebejka z roku 2006, kde vystupuje jako elegán - tmavý oblek, odrostlé bílé vlasy a jemné strniště. Za roli policisty v Šakalích letech (1993) dostal Českého lva. V posledních letech přijal několik rolí vedle své manželky Libuše Šafránkové, například v romanci Přijde letos Ježíšek? nebo pohádce Kouzla králů.

Ke své profesi, kterou si prý vybral "jen z pudu sebezáchovy a čirého zoufalství, že z něj nic nebude," choval velkou pokoru. Kromě toho jej bavilo fotografování a hra na klavír, měl rád jazz. V roce 2020 obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

V roce 1993 Abrhám se svými společníky znovu převzal zrestituovanou cihelnu, v roce 2002 ji však museli zavřít.

S Libuší Šafránkovou, která zemřela loni v červnu v 68 letech, měli syna Josefa, jenž je dokumentárním režisérem a v jeho režii si Abrhám starší zahrál sám sebe v dokumentu Hoteliér z roku 2013 o Činoherním klubu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pauer (Power), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky úmrtí, herec, Josef Abrhám, Praha, Vrchní prchni, Libuše Šafránková, Činoherní klub, film, Divadlo na Vinohradech, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Nemocnice na kraji města, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, Blesk, svatý Josef

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešla legenda, zemřel herec Josef Abrhám. Bylo mu 82 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.